Ķirsī, ķitē, ķitelī: asprātīgākie iedzeršanas apzīmējumi (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/AFI

Kunga prātā, tuncī un pūpolā. Visi šie vārdi apzīmē vienu lietu – iedzeršanu. Kampaņas “Spēks pateikt NĒ!” komanda meklēja interesantākos cilvēkiem zināmos apzīmējumus vārdam “iedzert” un pārbaudīja viņu zināšanas par dažādiem ar alkohola lietošanu saistītiem jautājumiem. Cik daudz par alkohola lietošanu zini tu?

Uzrunātie cilvēki minēja tādus iedzeršanas apzīmējumus kā “būt ķirsī”, “būt ķitē” un “būt ķitelī” un atzina, ka sinonīmu var izveidot teju no jebkura vārda lokatīva locījumā. Tāpat arī cilvēkiem tika uzdots jautājums – kad viņi pirmo reizi pamēģināja alkoholu. Kā izrādījās, uzrunātie alkoholu pamēģinājuši jau vidēji 15 gadu vecumā, kas parāda to, ka tieši pusaudža vecums vienmēr ir bijis tas posms, kad par alkohola nogaršošanu vai izmēģināšanu ir vislielākā interese.

Video: asprātīgākie iedzeršanas apzīmējumi

Taču tad, kad tika uzdots jautājums par to, cik daudz, viņuprāt, gada laikā izdzer viens latvietis, atskanēja arī atbilde: “Daudz par daudz.” Un šāds apgalvojums pilnīgi noteikti atbilst arī reālajai situācijai. Valstī ir augsts alkohola patēriņš - vidēji viens iedzīvotājs (15 gadus vecs un vecāks) gadā patērē 10,8 litrus absolūtā alkohola, kas atbilst gandrīz 120 pudelēm vīna (1). Tā kā Eiropas Savienībā vidējais alkohola patēriņš ir 10 litri absolūtā alkohola, tad droši var teikt, ka šobrīd atrodamies virs vidējā rādītāja (2). Turklāt aptuveni 40% no kopējā slimību radītā sloga Latvijā saistīti ar dažādiem uzvedības riskiem, tostarp smēķēšanu un alkohola lietošanu (3).

Veselības ministrija organizē kampaņu “Spēks pateikt NĒ!”, lai aicinātu jauniešus un sabiedrību kopumā atteikties no smēķēšanas un alkohola lietošanas. Kampaņas mērķis ir informēt par veidiem, kā risināt problēmsituācijas, kad nereti par glābiņu tiek uzskatīts cigaretes dūms vai malks grādīga dzēriena. Vēlamies iedvesmot uz rīcību, kas pilnveido un nedara pāri veselībai. Kampaņas komanda aicina – parādi savu spēku pateikt „NĒ!”.

Kampaņa tiek īstenota ESF 9.2.4.1. pasākuma „Kompleksi veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumi” ietvaros. Aktuālā informācija par kampaņu atrodama vietnē www.ESparveselibu.lv.

Atsauces:

1. Alkohola lietošanas izplatība un sekas Latvijā 2017.gadā, SPKC, 2018.

2. Alkoholisko dzērienu lietošanas izplatība un tā radītās sekas Latvijā 2015.gadā, SPKC, 2017.

3. Smēķēšanas izplatība un sekas Latvijā 2016. gadā, SPKC, 2017

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu