Panika par 5G tīklu: kā tā radusies un vai tā ir pamatota? (50)

Sabīne Bērziņa
, Re:Baltica
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: RE:CHECK

Par to, kādēļ plānots ātrāk ieviest piektās paaudzes mobilo tīklu jeb 5G, versijas atšķiras. Mobilo telefonu kompānijas, tehnoloģiju eksperti un arī Latvijas prezidents saka – tas ļaus ātrāk pārsūtīt datus, kā arī sniegs jaunas iespējas ekonomiskajai un tehnoloģiskajai izaugsmei. Tomēr sociālajos medijos prevalē mīti, ka 5G ievieš, lai pakļautu cilvēku prātus, kaitētu to veselībai, ietekmētu smadzeņu un sirds darbību, pat DNS. Pētījumā par dezinformāciju sociālajos medijos noskaidrots, ka ES valstīs un ASV diskusiju mākslīgi uzkurina ar viltus kontiem. Tiek paustas aizdomas pat par Krievijas iesaistīšanos. Kurš ar 5G biedē Latvijā un vai bailēm ir pamats?

Kas par 5G ceļ trauksmi starptautiski?

Pirmās 5G sakaru bāzes stacijas Latvijā svinīgi atklātas tikai šovasar, taču citviet stāsti par 5G tehnoloģiju kaitīgumu nav jauni. Piemēram, pērn novembrī parādījās nepatiesa ziņa, ka Nīderlandes pilsētā Hāgā kādā parkā, no kura netālu testētas 5G tehnoloģijas, masveidā mirst putni. Ārvalstīs vairāki Youtube video par to sasnieguši miljonos mērāmu auditoriju. Latvijā stāstu pārpublicēja un vēlāk izdzēsa, piemēram, portāls bb.lv (agrāk – Vesti). To, ka Krievijas propaganda Latvijas izdevumā Vesti mēdz pārtapt vēl niknākās ziņās, Re:Baltica aprakstījusi iepriekš.

Ziņas saturu savukārt atspēkojis faktu pārbaudes medijs Snopes – lai gan neparastā, masveidīgā putnu nāve 2018.gada oktobrī ir reāls notikums, vienīgais 5G tehnoloģiju tests parka tuvumā notika jūnijā. Pēc tā nekādas neierastas parādības nav novērotas.

Valsts akciju sabiedrības Elektroniskie sakari attīstības nodaļas vadītājs Neils Kalniņš Re:Check pauž bažas, ka biedēšana ar 5G nav vien atsevišķu indivīdu iniciatīva. Viņa kolēģi, jomas profesionāļi citās ES valstīs, novērojuši, ka pēkšņi lielos apjomos parādījusies informācija par 5G tehnoloģiju kaitīgumu. Viņi pauž bažas, ka kampaņa pret 5G tīklu varētu būt mērķtiecīgi organizēta, lai bremzētu ES valstu attīstību.

Aizdomas apstiprina organizācijas Global Disinformation Index veikts pētījums. Proti, iepriekš marginālā diskusijā par 5G kaitīgumu īsā laikā pēkšņi iesaistījies nedabiski liels sociālo mediju lietotāju skaits. Tas rada bažas, ka diskusiju uzkurina viltus konti.

Piemēram, meklējot terminu “Stop 5G” Facebook, identificētas 123 lapas. Nedēļas laikā sekotāju skaits tām pieaudzis no 7 līdz 54 tūkstošiem. Lietotnē Instagram 54 kontiem maija sākumā nebija neviena sekotāja, bet no 19. līdz 26. maijam pēkšņi parādījušies gandrīz 20 tūkstoši sekotāju. Savukārt Twitter ir apmēram 622 konti, kas veic ierakstus ar birku #Stop5G. Pērnā gada beigās šiem kontiem bija nedaudz vairāk kā 300 tūkstoši sekotāju, kas šogad maija vidū vienā nedēļā pieauga līdz 1,1 miljonam.

Foto: Global Disinformation Index

Pētījumā šo sociālo mediju lietotāju izcelsmes valstis nav analizētas, tomēr par Krievijas kampaņošanu aprīlī bažas pauda laikraksts The New York Times. Kopš pērnā gada vidus Krievijas propagandas kanāls RT (Russia Today) par 5G kaitējumu informē arvien aktīvāk, secinājuši žurnālisti.

Krievijas interese manipulēt ar diskusijām par šādu tematu varētu šķist neparasta, taču iepriekš Džordža Vašingtona universitātes pētnieki parādījuši, kā Krievija izvērsusi dezinformācijas kampaņu arī par vakcināciju. Viltus konti aktīvi rakstīja gan par to, ka vakcīnas esot kaitīgas, gan par to, ka vakcinēties ir būtiski, tādējādi uzkurinot konfliktu.

Tas, protams, nenozīmē, ka Latvijā lietotāji, kas izplata šo informāciju, apzināti iesaistījušies dezinformācijas kampaņā, taču informācijas oriģinālavots, iespējams, ir kampaņveidīgi izplatīta nepatiesība.

Kas 5G mītus izplata Latvijā?

Šovasar Latvijas Facebook lietotāju vidū popularitāti izpelnījušies divi ieraksti. Vienu no tiem izveidojis lietotājs Aivis Vasiļevskis, kurš no Ingunas Sudrabas vadītā Atmodas saraksta kandidēja Eiroparlamenta vēlēšanās. Viņš ne tikai brīdina, ka 5G ir “globālās elites cilvēces iznīcināšanas projekts”, bet sniedz arī citādus padomus. Kādā ierakstā, piemēram, slavē Staļinu un PSRS kārtību. Ar ierakstu par 5G dalījušies vairāk nekā 800 lietotāji.

Re:Check viņš atzīst – ir tiesa, ka cilvēki no jaunām tehnoloģijām baidījušies vienmēr. Vasiļevskis tomēr norāda: “Ir kaut kāda robeža, līdz kurai tehnoloģijas palīdz cilvēkam attīstīties, un ir kaut kāda robeža, kuru pārkāpt jau kļūst par absurdu, tehnoloģijas sāk jau cilvēku kontrolēt. 5G ir tā sarkanā robeža.” Viņš ticot, ka tehnoloģiskās pārmaiņas cilvēkiem tiek uzspiestas un 5G patiesībā paredzēta kādiem slēptiem mērķiem, par kuriem netiekot atklāti runāts.

Vēl populārāks kļuvis lapas Memory Water video. To skatījušies 34 tūkstoši lietotāju un dalījušies 1200. Video paustas bažas, ka 5G tīkla ieviešana ir eksperiments ar Latvijas iedzīvotāju veselību. Jāpiebilst, ka uzņēmums Memory Water par paaugstinātu cenu tirgo ūdeni, kas, kā paši apgalvo, ir uzlādēts ar pozitīvu informāciju. Apgalvojums, ka ūdens spēj uztvert un saglabāt informāciju, ir pretrunā zinātnei. Uzņēmuma dibinātājs Jānis Pļaviņš nevēlējās runāt ar Re:Check, taču savus argumentus atsūtīja rakstiskā komentārā. Tie aprakstīti zemāk.

Pret 5G ieviešanu izsakās arī mūziķe Agnese Rakovska, kuras teikto nekritiski mēdz citēt arī iepriekšminētais bb.lv. Viens no virsrakstiem ir “5G lēni nogalinās Latvijas iedzīvotājus? Viss naudas dēļ…” Rakovska sarunā ar Re:Check uzsvēra, ka viņa nav fiziķe un uz to arī nepretendē, taču par tematu sākusi aktīvi runāt, jo “man ir tīri cilvēciska vēlme saprast, kādēļ Briselē vai Ženēvā nevēlas šo tehnoloģiju vēl ieviest”. Viņu interesējot un satraucot, kā par tēmu radušies tik dažādi viedokļi ne tikai Latvijā, bet visā Eiropā. Rakovskas gaidas, ka par to aktīvāk runās un paskaidrojumus sniegs valsts iestādes un mobilo sakaru kompānijas, neesot attaisnotas.

Savukārt citās, mazāk populārās Facebook lapās, ar šo nepatieso informāciju pat redzami mēģinājumi piepelnīties. Proti, tiek piedāvāta iekārta, kas tehniku aizsargāšot no elektromagnētiskā starojuma.

Kas liecina, ka ažiotāžai nav pamata?

Mīts nr.1: 5G tehnoloģijas ir kaut kas jauns un nepārbaudīts

Lai gan tehnoloģiskais progress jāatbalsta, tomēr mums nav jākļūst par laboratorijas žurkām un zinātniekiem nav jāļauj eksperimentēt ar cilvēkiem, kas tam nav piekrituši, teikts Memory Water video. Taču 5G ieviešanu par eksperimentu nevar nosaukt.

Patiesībā tāda veida elektromagnētiskais starojums, ko rada 5G stacijas, nav nekas jauns un ir mums visapkārt. Tas nāk no vecākas paaudzes telefonsakaru bāzes stacijām, monitora, radio, arī dabiskiem avotiem, kā saules gaisma.

Pēc frekvences augstuma elektromagnētisko starojumu var iedalīt nejonizējošajā un jonizējošajā. Kaitīgs ir tikai jonizējošais starojums. Tā ietekme saistās ar kodolreaktoru avārijām un kodolieroču lietošanu, skaidro Latvijas Universitātes Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes pētnieks Kristaps Bergfelds. Radioviļņi, kas nodrošina mobilo sakaru torņu darbību, pieskaitāmi nejonizējošajam starojumam. 5G šajā ziņā nav nekas jauns. 5G torņi raidīs augstākā frekvencē nekā 4G, tomēr starojums nav jonizējošs.

Pļaviņš arī komentārā Re:Check uzsvēra pētījumu trūkumu, taču Pasaules Veselības organizācija (PVO) apkopojusi, ka nejonizējošās radiācijas ietekme pēdējo 30 gadu laikā aprakstīta apmēram 25 tūkstošos zinātnisko rakstu, tādēļ tās ietekmi nevar saukt par maz pētītu.

Mīts nr.2: Elektromagnētiskais starojums ir kaitīgs veselībai

Lapas Memory Water video apgalvots, ka elektromagnētiskais starojums “pierādīts kā kaitīgs cilvēkiem, dabai, dzīvniekiem, kukaiņiem”. Tā nav tiesa.

Ierakstu autori Facebook norāda uz pētījumiem un personām, kas publiski pauž šīs bažas. Pļaviņš, piemēram, piesauc vairāku zinātnieku parakstītu petīciju. Taču PVO raksta, ka, aplūkojot daudzos pētījumus kopumā, redzams – “pašreizējie pierādījumi neapstiprina, ka zema līmeņa elektromagnētiskā lauka iedarbība atstātu sekas uz veselību”. Veselības inspekcijas Vides veselības nodaļas vadītājs Normunds Kadiķis uzsver, ka būtiski vērtēt pētījumu kopumu, kā to dara PVO, jo “var būt kādi atsevišķi pētījumi, kas parāda, ka ir draudi, bet ir svarīgi, ka ir starptautiski zinātnieku un ekspertu paneļi, kas vērtē visus pieejamos pētījumus, nevis vienu atrauti”.

Vasiļevskis skaidro, ka PVO vērtējumam netic, jo neuzticas lielām globālām organizācijām. Viņaprāt, “tas ir viņu interesēs aizstāvēt visas šīs lielās korporācijas”.

Taču redzams, ka atsevišķi pētījumi, kas izmantoti arī Vasiļevska veidotajā Facebook ierakstā, interpretēti maldinoši. Viņš atsaucas uz ekspertu, kas teicis, ka svarīgākais pētījums par 5G negatīvo ietekmi esot profesora Hesinga Šveicē veiktais par kataraktas veidošanos telēniem. To it kā esot veicinājis mobilo sakaru torņu tuvums. Tomēr ierakstā arī pievienota saite uz pētījuma anotāciju, kurā skaidri rakstīts, ka ir vēl daudzi citi iespējamie kataraktas cēloņi.

Savukārt Memory Water video teikts, ka apjomīgākais ir “25 miljonu dolāru vērtais radiofrekvenču elektromagnētiskā starojuma pētījums, kurš veikts ASV Nacionālās toksikoloģijas programmas ietvaros”. Tomēr tajā pētīta starojuma iedarbība uz žurkām. Viens no pētījuma autoriem BBC atzinis, ka rezultātus nevar saistīt ar ietekmi uz cilvēkiem.

Komentārā Re:Check Pļaviņš lūdz pievērst uzmanību tam, ka elektromagnētiskais starojums ir iekļauts PVO sarakstā kā potenciāli kancerogēns. Tomēr, iedziļinoties, kā saraksts veidots, redzams, ka starojums ievietots 2B grupā. Tajā pētītie cēloņi tiek iekļauti, ja nav pierādījumu, kas pilnīgi apstiprinātu potenciālu izraisīt vēzi. Jāpiebilst, ka 2B grupā atrodas arī, piemēram, alvejas ekstrakts un Āzijas tradicionālie marinētie dārzeņi. Tas gan nenozīmē, ka zinātnieku vidū diskusija ir pilnīgi noslēgusies. Arī PVO raksta, ka sabiedrības interesēs pētījumi turpinās, neskatoties uz jau pieejamo pētījumu apjomu.

Turklāt Latvijā, tāpat kā visā pārējā Eiropā, 5G torņu būve tiek kontrolēta. Ir izstrādātas starptautiskas vadlīnijas, pēc kurām rakstīti Ministru kabineta noteikumi par elektromagnētiskā lauka iedarbības uz iedzīvotājiem novērtēšanu un ierobežošanu. Bāzes stacijas nav iespējams nodot ekspluatācijā, kamēr nav veikti mērījumi, kas apstiprina to atbilstību prasībām. Mērījumu rezultāti katru reizi jāvērtē Veselības inspekcijai, Re:Check apstiprina Kadiķis. “Ļoti daudz jau ir mērīts, un visi mērījumi parāda, ka starojums ir niecīgs, pat simts reizes mazāks nekā vērtības, ko nedrīkst pārsniegt.”

Secinājums: Diskusiju par 5G tīkla sekām uz veselību ietekmē vairāku negodprātīgu spēlētāju iesaiste sarunā. Troksni rada gan viltus konti, gan Krievijas propagandas telekanāli. Arī reāli lietotāji, kas diskusijā iesaistījušies sociālajos medijos, sava viedokļa pastiprināšanai lielākoties izmanto no faktu kopuma atlasītas detaļas, pārspīlējumus un emocijas. Tajā pašā laikā virkne būtisku faktu, piemēram, PVO atzinumi tiek noklusēti, turpinot maldināt un sēt paniku.

Komentāri (50)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu