Saūda Arābijas sievietēm vairs nevajadzēs vīrieša atļauju, lai izbrauktu no valsts

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Saūda Arābijas sievietes drīkstēs saņemt pasi un izbraukt no valsts bez vīriešu atļaujas, paredz valdības lēmums, kas piektdien publicēts oficiālajā laikrakstā "Umm al Qura". Saūda Arābijā sieviešu tiesību situācija ir viena no drūmākajām visā pasaulē.

Šis lēmums, kas stāsies spēkā pēc trim mēnešiem, attiecas uz visām sievietēm, kas sasniegušas 21 gada vecumu.

Līdz šim sievietēm pases saņemšanai un izbraukšanai no konservatīvās musulmaņu karalistes bija nepieciešama aizbildņa vīrieša atļauja. Aizbildnis var būt vīrs, tēvs vai kāds cits radinieks.

Nesen bijuši vairāki skaļi gadījumi, kad sievietes aizbēgušas no teokrātiskās monarhijas par spīti tam, ka likumi to aizliedz darīt bez vīrieša atļaujas. 

No Saūda Arābijas aizbēgusī jauniete Rahafa
No Saūda Arābijas aizbēgusī jauniete Rahafa Foto: Reuters/ScanPix

18 gadus vecā Rahafa Mohammeda janvārī ģimenes ceļojuma laikā no Kuveitas, kur ceļošanai nav nepieciešama aizgādņa atļauja, aizbēga uz Taizemes galvaspilsētu Bangkoku, kur iebarikādējās viesnīcas istabā un pieprasīja patvērumu kādā demokrātiskā valstī. Gadījums izpelnījās lielu uzmanību sociālajos tīklos, un Rahafa galu galā varēja pārcelties uz dzīvi Kanādā.

"Tas bija tā vērts," jauniete stāstīja Kanādas laikrakstam "Toronto Star". "Man nebija, ko zaudēt. Pret mums izturas kā pret priekšmetiem, kā pret verdzenēm. Es gribēju izstāstīt par sevi un to, kas notiek ar sievietēm Saūda Arābijā."

Šogad 25 un 28 gadus vecas māsas no Saūda Arābijas aizbēga uz Gruziju, kurp Saūda Arābijas pilsoņi var doties bez vīzas. Arī šis gadījums piesaistīja starptautisko uzmanību. Māsas izcīnīja iespēju sākt jaunu dzīvi kādā citā valstī. Vēl viens māsu pāris - 18 un 20 gadus vecas - šogad aizbēga no Saūda Arābijas un patvērās Honkongā.

Visas bēgles sacīja, ka baidoties atgriešanās gadījumā tikt nogalinātas par to, ka "aptraipījušas" ģimenes reputāciju. "Nāve," par lielākajām bailēm vaļsirdīgi atklāja viena no māsām, kas aizbēga uz Honkongu. "Mēs baidāmies no "goda" slepkavībām."

Sieviešu tiesību aktīvistes gadiem ilgi cīnās pret aizbildņu sistēmu Saūda Arābijā, kuras dēļ sievietēm juridiski ir mazāk tiesību nekā vīriešiem. Tostarp sievietēm nepieciešama aizbildņa atļauja, lai apprecētos vai atvērtu rēķinu bankā.

Pagājušajā gadā Saūda Arābijā tika atcelts aizliegums sievietēm vadīt automobili.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu