ASV pēc izstāšanās no INFT paātrinās jaunu raķešu sistēmu izstrādi (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV prezidents Donalds Tramps
ASV prezidents Donalds Tramps Foto: AP/Scanpix

ASV paātrinās jaunu vadāmo un ballistisko raķešu sistēmu izstrādi pēc izstāšanās no Vidēja un tuva darbības rādiusa raķešu līguma (INFT), piektdien paziņojis Pentagons.

Apsūdzot Krieviju "ilgstošos un atkārtotos" līguma pārkāpumos, ASV aizsardzības ministrs Marks Espers paziņoja, ka Savienotās Valstis jau sākušas darbu pie "mobilu, konvencionālu, no zemes palaižamu kruīza un ballistisko raķešu sistēmu" attīstīšanas.

Ministrs uzsvēra, ka ASV līdz šim ir "skrupulozi ievērojušas" visus līguma noteikumus, tādēļ "šīs programmas ir ļoti agrīnās stadijās".

"Tagad, kad esam izstājušies, Aizsardzības ministrija ar pilnu jaudu ķersies pie šo no zemes palaižamo konvencionālo raķešu izstrādāšanas," paziņoja Espers, piebilstot, ka tā būs apdomīga atbilde uz Krievijas rīcību.

"Aizsardzības ministrija cieši sadarbosies ar mūsu sabiedrotajiem, virzoties uz priekšu mūsu Nacionālās aizsardzības stratēģijas īstenošanā," sacīja ministrs.

INFT 1987.gadā Vašingtonā parakstīja toreizējais ASV prezidents Ronalds Reigans un Padomju Savienības līderis Mihails Gorbačovs. Saskaņā ar šo līgumu aizliegtas kodolgalviņas nestspējīgas raķetes, kuru darbības rādiuss ir no 500 līdz 5500 kilometriem.

Vašingtona, kurai atbalstu pauduši arī tās sabiedrotie, uzskata, ka Krievija šo līgumu pārkāpusi, attīstot raķetes 9M729, kas saskaņā ar NATO klasifikāciju pazīstamas kā SSC-8. ASV bija devušas Krievijai laiku līdz 2.augustam, lai pakļautos līguma prasībām, pretējā gadījumā draudot izstāties no INFT.

NATO rīcībā esošā informācija liecina, ka 9M729 darbības rādiuss ir aptuveni 1500 kilometru, lai gan Maskava apgalvo, ka tas ir tikai 480 kilometri.

Maskava, kas gandrīz vienlaicīgi ar Vašingtonu paziņoja par līguma izbeigšanos, savukārt notikušajā vaino ASV.

Krievija paziņoja, ka Vašingtona ir pieļāvusi lielu kļūdu, izstājoties INFT, un pārmeta ASV, ka tās šādu lēmumu pieņēmušas savu interešu vadītas, nevis Krievijai piedēvēto pārkāpumu dēļ.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu