Pateikt “NĒ” var palīdzēt arī humors un pašpārliecinātība

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Katram cilvēkam ir kāda rakstura īpašība vai ieradums, kas var noderēt dažādās dzīves situācijās vai, piemēram, atsakoties no lietām, kas kaitē viņu veselībai. “Spēks pateikt NĒ!” vēstnesis Mārtiņš Kapzems vērsās pie cilvēkiem, lai noskaidrotu, kādas ir viņu stiprās puses un kā pateikt “NĒ” alkohola lietošanai.

Uzrunājot cilvēkus, varēja redzēt, ka katrs sevī atrod vismaz vienu stipro pusi, kas var būt gan rakstura īpašība, gan lieta, kas viņiem patīk un kas, iespējams, palīdz viņiem teikt “NĒ” kaitīgām vielām. Izskanēja, piemēram, tādas atbildes kā humora izjūta un pašpārliecinātība.

Gan humors, gan pārliecinātība var būt arī lieliski palīgi gadījumos, kad jāatsaka kāda uzstājīgāka alkohola lietotāja piedāvājumam iedzert. Tad var gan pateikt stingru un nelokāmu “NĒ”, gan atbildei pieiet radoši un atsacīt ar joku, sakot, ka mājās gaida vīrs vai sieva, tāpēc no piedāvātās alkohola glāzes šoreiz jāatsakās. Savukārt, spriežot par to, kas ir muļķīgākās lietas, ko cilvēki dara alkohola reibumā, izskanēja tādi varianti kā sēšanās pie auto stūres, agresivitāte, vēlāk apkaunojošu ziņu nosūtīšana, savu spēju pārvērtēšana uz deju zāles grīdas un neveiksmīgi mēģinājumi izlikties par cilvēku, kurš nav lietojis alkoholu.

Veselības ministrija organizē kampaņu “Spēks pateikt NĒ!”, lai aicinātu jauniešus un sabiedrību kopumā atteikties no smēķēšanas un alkohola lietošanas. Kampaņas mērķis ir informēt par veidiem, kā risināt problēmsituācijas, kad nereti kā glābiņš tiek uzskatīts cigaretes dūms vai malks grādīga dzēriena. Vēlamies iedvesmot uz rīcību, kas pilnveido un nedara pāri veselībai. Kampaņas komanda aicina – parādi savu spēku pateikt „NĒ!”.

Kampaņa tiek īstenota ESF 9.2.4.1. pasākuma „Kompleksi veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumi” ietvaros. Aktuālā informācija par kampaņu atrodama vietnē www.ESparveselibu.lv.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu