Pompejos atrasti amuleti dievību, galvaskausu un falla formā (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Zinātnieki zem biezas pelnu kārtas Pompejos atraduši kaudzi ar dažādu formu amuletiem. Tiesa, pat tie nespēja pasargāt Pompejus no bēdīgi slavenā Vezuva izvirduma mūsu ēras 79. gadā.

Kā rakstīts Pompeju Arheoloģiskā parka paziņojumā, amuleti ir sīki un ļoti detalizēti. Piemēram, viens no tiem ir ļoti smalks grieķu vīna, auglības un reliģiskas ekstāzes dieva Dionīsa atveidojums. Savukārt citā atveidots dejojošs satīrs. Vēl vairākos atainoti galvaskausi, falli, skarabeji un arī Harpokrāts – sengrieķu klusēšanas dievs.

Foto: EPA/Scanpix

Visticamāk, ka šos amuletus bija savākusi sieviete, kas tos izmantoja kā rotaslietas vai līdzekli pret neveiksmēm. Pašlaik arheologi pēta šo amuletu simbolisko nozīmi, lai saprastu, kāda bija katra amuleta funkcija.

“Tie ir ikdienišķi objekti Pompeju sievietes pasaulē. Mums ir ļoti paveicies tos atrast, jo katrs no tiem sevī slēpj stāstus par cilvēkiem, kas centās paglābties no izvirduma,” stāstīja Pompeju Arheoloģiskā parka direktors Masimo Osanna.

Amuleti atradās koka kastes atlieku vidū vienā no “Dārza mājas” istabām. Māja atrodas vietā, kur notiek aktīvi arheoloģiskie izrakumi.

Foto: EPA/Scanpix

Pagaidām vēl nav īsti skaidrs, vai sievietei, kurai šie amuleti piederēja, izdevās paglābties no nāves Vezuva pelnos. Ja arī sievietei izdevās izglābties, veiksmes amuletus viņai nācās atstāt aiz muguras.

Pati koka kaste, kurā glabājās amuleti, gandrīz 2000 gadu laikā jau bija sadalījusies, tomēr vulkāniskie pelni, kas to ieskāva, bija saglabājuši kastes kantaino formu. Arheologi atrada arī kastes bronzas rokturus un, protams, pašus amuletus.

Līdz ar bronzas, koka, kaula, stikla un dzintara amuletiem kastē atradās arī divi spoguļi, kaklarotas fragmenti un keramikas ornamenti.

Foto: EPA/Scanpix

Stikla un dzintara grebumi ir paveikti ļoti meistarīgi un smalki, kas nozīmē, ka šo priekšmetu īpašniece bija turīga. Tiesa, ja tie tika iegādāti, lai aizsargātu īpašnieci no nelaimes, tad, iespējams, tie savu uzdevumu neizpildīja.

“Šajā pašā mājā mēs atklājām desmit upurus, to skaitā sievietes un bērnus. Iespējams, ka šī amuletu lāde piederēja vienam no upuriem,” piebilda Osanna.

Foto: EPA/Scanpix

Amuleti drīz tiks izstādīti publiskai apskatei.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu