Aptauja: Gandrīz 40% strādājošo slimošanu saista ar risku zaudēt darbu (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

39% Latvijas iedzīvotāju darbspējīgā vecumā norāda, ka Latvijā strādājošais nevar atļauties slimot, jo baidās pazaudēt darbu, liecina Biofarmaceitisko zāļu ražotāju asociācijas Latvijā veiktā aptauja. 

Aptaujas dati liecina, ka īpaši izteikti tas vērojams Latgalē, kur 51% aptaujāto izjūt šādas bailes, Vidzemē šis rādītājs ir 42%, bet Pierīgā - 40%. Šādu atbildi sniedz 46% iedzīvotāju ar personīgajiem ienākumiem līdz 550 eiro. Vienlaikus arī respondentu grupā ar ienākumiem no 1251 līdz 1500 eiro 39% atzinuši, ka bailes pazaudēt darbu ir iemesls, kāpēc strādājošais nevar atļauties slimot.

Pēc aptaujāto domām, galvenais iemesls, kāpēc Latvijā strādājošais nevar atļauties slimot, ir augstās veselības aprūpes pakalpojumu izmaksas - 48% respondentu uzsver, ka nevar atļauties slimot, jo medicīna ir pārāk dārga. Šāds viedoklis ir 51% aptaujāto vecumā no 35 līdz 50 gadiem, apsteidzot 25-34 gadu vecuma grupu. Medicīnu par pārāk dārgu visizteiktāk uzskatot tieši Pierīgas iedzīvotāji.

Aptaujā secināts, ka 20% aptaujas dalībnieku, tostarp 30% Latgales iedzīvotāju, norāda, ka iemesls, kāpēc nevar atļauties slimot, ir medicīnas nepieejamība.

Neraugoties uz vairākumu aptaujāto, kas uzskata, ka valstī strādājošie nevar atļauties slimot, 16% uzskata, ka var, jo slimības lapas labi kompensē. Šādam apgalvojumam piekrīt 17% vīriešu un 14% sieviešu. Visvairāk tam piekrīt Rīgā un Kurzemē dzīvojošo.

Plašāki dati no asociācijas veiktās aptaujas, kurā piedalījās 1005 Latvijas iedzīvotāji, tiks prezentēti un apspriesti apaļā galda diskusijā par veselības budžetu un tā ietekmi uz valsts ekonomiku rīt, 15.augustā, plkst.12.30 Birojnīcā, Rīgā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu