Pagarināts termiņš zālāju novākšanai platību maksājumu saņemšanai pilnā apmērā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Traktors uz ceļa. Ilustratīvs attēls
Traktors uz ceļa. Ilustratīvs attēls Foto: Paula Čurkste/LETA

Latvijas lauksaimniekiem par mēnesi - līdz 15.septembrim - pagarināts termiņš zālāju nopļaušanai un novākšanai, lai pilnā apmērā varētu saņemt Eiropas Savienības (ES) platību maksājumus, liecina informācija Zemkopības ministrijas (ZM) mājaslapā.

ZM atgādina, ka 15.augusts bija noteikts kā datums, līdz kuram zālājam jābūt noganītam vai nopļautam un novāktam, lai pilnā apmērā saņemtu ES platību maksājumus - vienoto platības maksājumu, maksājumu par klimatam un videi labvēlīgu lauksaimniecības praksi jeb "zaļināšanas" maksājumu, mazo lauksaimnieku shēmas maksājumu, maksājumu par bioloģisko lauksaimniecību, maksājumu par apgabaliem, kuros ir dabas vai citi specifiski ierobežojumi.

"Ņemot vērā nelabvēlīgos laika apstākļus, lauksaimniekiem, kuri izmanto zālājus lopbarības vajadzībām, arī šogad ZM ir paredzējusi iespēju līdz 15.septembrim nopļaut un novākt tos zālājus, kurus biežo nokrišņu un lielā mitruma dēļ nebija iespējams nopļaut un novākt līdz 15.augustam," teikts ZM mājaslapā izvietotājā paziņojumā.

Šo lēmumu ZM skaidro ar līdz šim ārpus normām esošajiem laika apstākļi 2019.gada pavasarī un vasarā, kas daļai lauksaimnieku, jo īpaši lopkopībā iesaistītajiem, ir radījuši sarežģījumus nopļaut un novākt sienu vai zāles masu lopbarības vajadzībām. Šogad jūnija vidējā gaisa temperatūra Latvijā pārsniedza mēneša normas, kļūstot par siltāko jūnija mēnesi novērojumu vēsturē, savukārt nokrišņu daudzums bija 33% zem mēneša normas, kas ietekmēja zālāju augšanu un kavēja uzsākt to nopļaušanu un novākšanu lopbarības vajadzībām jūnija beigās.

Tikmēr jūlijā nokrišņu daudzums bija 15% virs mēneša normas un daudzviet uz zālāju laukiem nebija iespējams uzbraukt ar pļaušanas un novākšanas tehniku. Arī augustā Latvijā saglabājās mitrs un vēss laiks, kas apgrūtināja zālāju nopļaušanu un novākšanu līdz 15.augustam, norāda ministrijā.

Jau ziņots, ka platību maksājumi ir ikgadējs finansiāls atbalsts lauksaimniekiem vai meža zemju īpašniekiem. Uz valsts un ES finansiālu atbalstu par lauksaimniecībā izmantojamās zemes vai meža zemes katru apsaimniekoto hektāru ir tiesīga pretendēt ikviena fiziska vai juridiska persona. Maksājumus var saņemt tikai tad, ja lauksaimnieks izpilda visus atbalsta saņemšanas nosacījumus, galvenais no tiem - zemei jābūt apsaimniekotai un koptai.

Uz atbalsta maksājumu var pieteikties lauksaimnieks - fiziska vai juridiska persona vai fizisku vai juridisku personu grupa-, kas veic lauksaimniecisku darbību - nodarbojas ar lauksaimniecības produktu ražošanu vai audzēšanu, dzīvnieku audzēšanu un turēšanu lauksaimniecības nolūkiem, kā arī zemes uzturēšanu labā lauksaimniecības un vides stāvoklī, kā arī meža zemes īpašnieks ar Zemesgrāmatā nostiprinātām īpašuma tiesībām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu