Pēdējais brīdis zāļu skapīša papildināšanai: ārstniecības augi augustā

Foto: Jānis Škapars
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Pastāv uzskats, ka ārstniecības augus drīkst vākt tikai līdz Jāņiem, tomēr šis apgalvojums ir nepatiess – aktīva ārstniecības augu vākšanas sezona turpinās visas vasaras garumā un iestiepjas pat rudens mēnešos. Kādus ārstniecības augus vēl var paspēt savākt un kur tos meklēt, stāsta  farmaceite un ārstniecības augu ekskursiju vadītāja LU Botāniskajā dārzā, Anita Liberte.

Lai gan vasara drīz beigsies un tā vien šķiet, ka augu vākšanas laiks ir nokavēts un tiem, kas vēl nav paspējuši piepildīt zāļu skapīti ar labumiem, nāksies sadzīvot ar aptieku tējām, dažus augus vēl var paspēt ievākt.  

Daži no ārstniecības augiem, ko iespējams vākt šobrīd:

Vasaras pilnbrieda pļavās un tīrumos baltiem ziediem zied parastais pelašķis (Achillea millefolium L.). Saulainā dienā var ievākt šī auga lakstus vai ziedus. Pelašķis ir daudziem pazīstams augs - visbiežāk šo augu vāc un kaltē tējām. Pelašķu tējai piemīt visai rūgta, bet patīkama garša, kas uzlabo apetīti, novērš gremošanas traucējumus, kā arī  tā var mazināt asiņošanu. Tāpat pelašķu uzlējumi vai pat paša auga lapas var noderēt ādas bojājumu dziedināšanai. Lai apturētu brūču asiņošanu, vajag pelašķa lapiņu saberzt plaukstās, uzlikt uz asiņojošās vietas un apsiet ar apsēju.

Atdzesētu pelašķu uzlējumu var izmantot kā sejas toniku - pelašķu sastāvā ir salicilskābe, kas palīdz cīnīties pret pinnēm un izsitumiem, kā arī mazina to radītos iekaisumus. Pelašķu uzlējumus var droši arī izmantot matu skalošanai - pelašķi padarīs matus mīkstākus un biezākus, bet vīriešiem šāds uzlējums var būt kā līdzeklis pret matu izkrišanu. 

Foto: Wikimedia Commons

Vēl viens augs, kas aug gar ceļmalām, pagalmos taciņu malās, dārza malās, ir maura sūrene (Polygonum aviculare L.). Garie, ložņājoši zari ar sīkām lapiņām un maziem baltiem vai rožainiem ziediņiem, kurus var saskatīt vērīgs auga vācējs - raksturīgi šim augam. Augā esošajam bioloģiski aktīvo vielu kompleksam piemīt urīndzenoša, pretiekaisuma un savelkoša iedarbība. To lieto, lai tonizētu un stiprinātu organismu.

Šos augus var vākt un kaltēt tējām, taču jaunās lapiņas ir ēdamas - tās ir bagātas ar cinku. Arī maura sūreni izmanto gan iekšķīgi un ārīgi - maura sūrenes tēja efektīgi mazinās bronhīta un saaukstēšanās simptomus, cīnīsies pret caureju, izvadīs toksīnus, palīdzēs dziedēt urīntrakta saslimšanas, uzlabos imūnsistēmu un pat mazinās uztraukumu. Ārīgi lietojot - maura sūrenes uzlējums palielinās kolagēna veidošanos ādā un uzlabos tās elastību, tāpēc šī auga uzlējumi mazinās krunciņas, dziedēs iekaisumus un paātrinās ādas dzīšanu.  

Foto: Wikimedia Commons

Sakņu dārzos jau daļēji novākta raža, gurķi sapildīti burkās, pievienojot garšvielas un dilles. Bet dārzos atlikušās smaržīgās dilles (Anethum graveolens L.) sāk nogatavot augļus, ko ne īsti pareizi dēvējam par sēklām. Tie jāsavāc, jāizžāvē un var lietot ne tikai kā lielisku garšvielu zupām un dārzeņu ēdieniem, bet arī kā ārstēšanas līdzekli, kas uzlabo gremošanu, stiprina sirdi un samazina asinsspiedienu. Diļļu augļu pulveris palīdz jūras slimības gadījumā - tas samazina sliktu dūšu. Diļļu augļu tēju var lietot māmiņas, kas baro bērniņus, jo tā veicina piena sekrēciju.

Ne velti dilles ir ārkārtīgi populārs ārstniecības līdzeklis Āzijas un ajūrvēdas medicīnā - zaļo garšaugu sastāvā esošās vielas uzlabos apetīti, cīnīsies pret nieru slimībām, infekcijām, bronhītu un pat bezmiegu un citām ar miegu saistītām problēmām. 

Foto: Wikimedia Commons

Joprojām dārzos spilgtās krāsās zied ārstniecības kliņģerītes (Calendula officinalis L.). Latvijā šis skaistais augs nav sastopams savvaļā, bet dārzos jūtas labi, zied ar dzelteniem vai oranžiem ziediem, sēklas pārziemo un iesējas kā nezāle. Ārstniecībā izmanto kliņģerītes ziedus kā pretiekaisuma līdzekli. Izvilkumu no šī auga var lietot mutes dobuma gļotādas iekaisumu mazināšanai, ārīgi - brūču, apdegumu un citu iekaisumu ārstēšanai. Kliņģerītes ziedu tējai piemīt iekaisumu mazinoša, arī mazliet nomierinoša iedarbība. Izžāvētus kliņģerītes ziedus izmanto kā piedevu ikdienas tējai, bet ziedlapiņas un no tām samaltu pulveri var izmantot kulinārijā sieru, zupu un mērču iekrāsošanai dzeltenā krāsā.

Foto: Wikimedia Commons
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu