Kalifornijas gubernators paraksta likumu, kas ierobežo policistu tiesības šaut (1)

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV Kalifornijas štata gubernators Gevins Ņūsoms
ASV Kalifornijas štata gubernators Gevins Ņūsoms Foto: AFP/SCANPIX

ASV Kalifornijas štata gubernators no Demokrātu partijas Gevins Ņūsoms pirmdien parakstīja likumu, kas ierobežo policistu tiesības šaut uz likumpārkāpējiem.

"Mēs šodien darām kaut ko, kas paplašina iespējamības robežu un ir vēsts cilvēkiem visā šajā valstī, ka viņi var darīt vairāk un labāk, lai izmantotu šo momentu," sacīja Ņūsoms, stāvot blakus policistu nogalinātu cilvēku tuviniekiem.

Kalifornijas demokrātu likumdevējas Šērlijas Vēberes ierosinātais likums ļaus policijai lietot letālu spēku tikai tad, ja tas nepieciešams, lai novērstu nāves vai nopietna ievainojuma draudus.

Kalifornijas likumdevēji tomēr atcēla skaidru vārda "nepieciešams" definīciju, saskaņā ar kuru policisti varēja lietot nāvējošu spēku tikai tad, ja nav "nekādas saprātīgas alternatīvas". Tika atcelta arī prasība, ka konfrontācijas gadījumā policistiem vajag mēģināt to deeskalēt.

Viens no katalizatoriem šī likuma pieņemšanai bija vandalismā aizdomās turēta neapbruņota afroamerikāņa Stefona Klārka nošaušana pagājušajā gadā. Viņa nāve izprovocēja protestus Kalifornijas galvaspilsētā Sakramento un radīja rezonansi valsts mērogā.

Neraugoties uz sabiedrības sašutumu, likumsargu iebildumi aizkavēja šī likuma pieņemšanu pērn. Likums tika pieņemts ar abu partiju atbalstu pēc tam, kad maijā likuma projektā tika izdarīti grozījumi, pārvarot policijas organizāciju iebildumus pret to.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu