10 jautājumi, kurus sev uzdot, pirms aicini vecākus ievākties savās mājās

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Reizēm vecvecāku vai vecāku uzņemšana savā mājoklī, kur aizvadīt dzīves nogali, ir nesavtīga rīcība, kas krietni atvieglo dzīvi gan pašiem, gan arī sirmgalvjiem. Tomēr atsevišķos gadījumos vecāka gadagājuma cilvēku ievākšanās pašu mājoklī izvēršas par īstu katastrofu gan jaunajai paaudzei, gan arī pašiem večukiem. Lūk, desmit jautājumi, kurus rūpīgi pārdomā, pirms uzņem vecākus pie sevis. 

Vai mājoklī ir pietiekami daudz vietas?

Šis ir pats svarīgākais jautājums, kurš ir jāizvērtē, pirms vecāki ievācas tavā mājoklī. Ja īpašumā ir liela māja vai dzīvoklis ar vairākām istabām un vannasistabām, sirmgalvju ievākšanās netraucēs un pat būtu vēlama - kā nekā kopā jautrāk. Taču, ja dzīvo nelielā un šaurā dzīvoklītī, jaunie mājinieki un esošie drīz vien sāks konfliktēt. Esiet godīgi pret sevi un rūpīgi izvērtējiet, kā spēsiet sadzīvot, kur dzīvos vecāki un kur liksiet viņu un savas mantas. 

Foto: Unsplash

Vai spēsi parūpēties par vecāku veselību?

Vecums nenāk viens, un nav noslēpums, ka vecākiem cilvēkiem veselība mēdz sašūpoties ne pa jokam. Ir būtiska atšķirība starp vecākiem, kas vēl ir aktīvi un spēj pat iesaistīties mājsaimniecības darbos un pieskatīt mazbērnus, un vecākiem, kam ir nopietnas veselības problēmas, piemēram, demence, sirds slimības vai smagi kustību traucējumi. Ja mājoklī uzņem vecākus ar smagākām veselības problēmām, rūpīgi apdomā, vai spēsi parūpēties par vecākiem brīžos, kad tas nepieciešams, un vai spēsi nodrošināt medicīnisko aprūpi - kaut vai iedot vai injicēt medikamentus vai izmērīt asinsspiedienu. 

Vai mājoklis ir viegli sasniedzams sirmgalvjiem?

Vecākiem cilvēkiem vieglāk būs dzīvot privātmājā vai dzīvoklī, kurš atrodas pirmajos stāvos vai mājā ar liftu. Savukārt, ja dzīvo sestajā stāvā, daudzdzīvokļu namā bez lifta, tad šāda dzīvesvieta rosinās sirmgalvi pēc iespējas mazāk doties ārpus mājas, jo mājokļa sasniegšana vienkārši būs pārāk grūta. 

Foto: Unsplash

Kā mājinieki saprotas savā starpā?

Ja vīrs nespēj sadzīvot ar sievasmāti vai sieva ar vīramāti, tad kašķi un problēmas garantēti. Reizēm attiecību kaislības var sist pat ļoti augstus viļņus un kalpot par iemeslu laulības šķiršanai. 

Kā organizēsiet mājas darbu un pienākumu sadali?

Pat šķietami sīki un ikdienišķi darbi, kā pārtikas iegāde, mājas tīrīšana, trauku vai veļas mazgāšana, ar laiku kļūst nospiedoši, ja rodas sajūta, ka dari vairāk nekā citi, taču, uzņemot vecākus savās mājās, pienākumi var tikai pieaugt. Jau laikus sadaliet mājinieku starpā darbus un nebaidieties iesaistīt arī vecākus, ja tas ir iespējams.  

Foto: Pixabay

Kas notiks ar jūsu privātumu?

Pēc ilgāka laika dzīvojot atsevišķi un tad atkal sākot dzīvi ar vecākiem, var rasties pat šoks, it īpaši, ja izpalīdzēšana sirmgalvjiem beidzas ar privātās telpas upurēšanu. Jau pirms uzņem jaunos mājiniekus, mēģini stratēģiski pārorganizēt dzīvokli - izplāno, kur un kā dzīvos vecāki, kur būs pārējo mājinieku privātās telpas un kopīgās telpas. Tāpat plāno laiku, kad varēsi pavadīt laiku vienatnē, kad kopā ar ģimeni un kad kopā ar vecākiem. 

Kā bērni tiks galā ar šādām pārmaiņām?

Dzīve kopā ar vecvecākiem zem viena jumta ar mazbērniem var raisīt ciešu saikni - bērni vēl vairāk satuvinās ar vecmāmiņu vai vectētiņu un ar prieku palīdzēs sirmgalvjiem sadzīvē. Tomēr, ja vecvecāki nav pie tās labākās veselības un cīnās ar kādu smagu slimību, piemēram, demenci vai kustību traucējumiem, pirms vecāku uzņemšanas pārrunā, kāda turpmāk būs dzīve mājās. Tāpat parūpējies arī par nodalītu zonu, kurā bērni varēs pavadīt laiku netraucēti, - ierīko spēļu zonu jaunākajiem vai atpūtas zonu pusaudžiem. Par bērnu zonu pārrunā ar vecākiem - dari tiem zināmu, ka šeit drīkstēs būt mazliet lielāka nekārtība nekā ierasts vai valdīs vairāk trokšņu. 

Foto: Unsplash

Kā organizēsi darbu no mājām?

Ja regulāri strādā no mājām, iekārto savu darbavietu, kurā varēsi netraucēti strādāt un koncentrēties. Pārrunā ar vecākiem, ka konkrētā dienas laikā bez vajadzības nedrīkst traucēt darba rutīnu. Iekārto darbavietu telpā, kura ir nodalīta no citām telpām. Ja ir iespējams, pārveido pagrabu vai bēniņus par mājīgu darba telpu. Ja šādi varianti nav iespējami, laba alternatīva ir birojnīcas, kur vari doties ar savu datoru un strādāt tik ilgi, cik nepieciešams. 

Kā tiksiet galā ar mājdzīvniekiem?

Slinks mājas runcis, visticamāk, netraucēs uzņemt sirmgalvjus savā mājoklī, taču problēmas var sagādāt aktīvs suns vai papagaiļi. Tāpat pārliecinies, vai vecvecākiem nav alerģijas pret mājas mīluļiem, pretējā gadījumā tas var sagādāt papildu problēmas. Pirms uzņem vecākus, veic "testa braucienu", proti, ļauj pāris dienas pirms lielās ievākšanās vecākiem padzīvoties potenciālajā mājoklī. Pavēro, kā mājdzīvnieki uztver vecvecāku klātbūtni un kā vecvecāki jūtas ar dzīvnieku. 

Foto: Pixabay

Vai kāds vēl var palīdzēt parūpēties par sirmgalvjiem?

Visbeidzot - nodrošini papildu palīdzību no citu tuvinieku puses. Sarunā brāļus vai māsas, radus vai draugus, kas palīdzētu sirmgalvjiem brīžos, kad paši dosieties ceļojumos, uz laukiem vai izbraucienos. Bezizejas situācijās palīgā var nākt sociālie dienesti vai speciālas organizācijas, kas nodarbojas ar palīdzības sniegšanu veciem cilvēkiem. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu