Mēbeļu gigants un Zviedrijas karaliene apvieno spēkus māju būvniecībai cilvēkiem ar demenci

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: BoKlok

Līdzīgi kā Latvijā, arī Zviedrijas demogrāfijā ir vērojama sabiedrības novecošanās, proti, strauji pieaug sirmgalvju skaits. Patlaban Skandināvijas valsts saskaras ar jaunu izaicinājumu: kā parūpēties par saviem vecākajiem iedzīvotājiem, vienlaikus neiztērējot lielu daļu valsts līdzekļu? Ar Zviedrijas karalienes atbalstu mēbeļu gigants Ikea un moduļu māju būvniecības uzņēmums "Skanska" ir apvienojušies uzņēmumā, kas būvē lētus un ērtus namus sirmgalvjiem ar demenci, ziņo portāls CNN. 

Zviedru moduļu māju būvniecības uzņēmums "Skanska" pēdējo trīs dekāžu laikā ir uzbūvējis 11 000 māju, izmantojot Ikea modeli - ražojot māju detaļas atsevišķi un pārdodot tās gluži kā konstruktoru. Nu apvienojot spēkus ar mēbeļu ražotāju Ikea un Zviedrijas karalieni Silviju, ir izveidots kopuzņēmums "BoKlok", kas nodarbojas ar specializētu māju būvniecību un iekārtošanu sirmgalvjiem ar demenci. "Pansionāta" komplekss ir ierīkots Stokholmas pievārtē - te ir atsevišķi namiņi un dzīvokļu mājas, kā arī siltumnīcas un dārziņi, kuros darboties senioriem, un kultūras nami. 

Foto: BoKlok

Mājas ir veidotas tā, lai tās pēc iespējas atvieglotu vecāka gadagājuma cilvēku ikdienu. Vannasistabās nav spoguļu un istabas nav ieturētas tumšos toņos - šādi aspekti dažkārt mēdz nobaidīt vai apmulsināt demences slimniekus. Tāpat arī jaunās tehnoloģijas šeit ir ierīkotas ar krietni elementārākiem kontroles rīkiem, piemēram, plītis un cepeškrāsnis ar podziņām un slēdžiem. 

Foto: BoKlok

Līdzīgi kā ASV un Japānā, Zviedrijas sabiedrība noveco - jau 2040. gadā viens no četriem iedzīvotājiem būs vecāks par 65 gadiem, kas savukārt nozīmē, ka rūpes par senioriem ir jāuzņemas jaunākajai paaudzei. "Tā ir diezgan nopietna problēma. Arvien vairāk Zviedrijas vecākie iedzīvotāji nonāk pansionātos un aprūpes centros, kur tie nejūtas ērti vai nevēlas nokļūt," portālam CNN stāsta "BoKlok" valdes priekšsēdētājs Jonass Spangenbergs. 

Foto: BoKlok

Projekta idejas autore ir Zviedrijas karaliene Silvija, kuras māte cīnījās ar Alcheimera slimību. Arī īsi pirms nāves 2018. gadā Ikea dibinātājs Ingvars Kamprads ziedoja iespaidīgu summu karalienes ambiciozajam projektam. Daļa no naudas ir novirzīta personāla apmācībai cilvēkiem ar demenci. Arī pati karaliene Silvija iesaistās namu iekārtošanas procesā un uzņēmuma valdes menedžēšanā.   

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu