Šodien tiek prezentēts pirmais 5G telefons Latvijā. Ko no tā gaidīt? (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Huawei Mate 20 X 5G
Huawei Mate 20 X 5G Foto: Reuters/ScanPix

Ja ar sešām collām viedtālruņa ekrānā sāk kļūt par maz, bēda maza, jo veikalos ir ierīces, ar ko var piezvanīt, fotografēt un internetu pārlūkot vai filmu skatīties vairāk nekā 7 collu ekrānā. Iepazīstiet Huawei Mate 20 X jeb viedtālruni, kurš  viens no pirmajiem pasaulē nodrošināts ar 5G mobilās datu pārraides atbalstu.

Huawei Mate 20 X pirmo reizi pasaulei tika pieteikts 2018.gada oktobrī Mate 20 sērijas telefonu globālajā prezentācijā. Jau toreiz Ķīnas giganta Consumer Business Group vadītājs Ričards Ju atklāja, ka ir veikti visi nepieciešamie priekšdarbi, lai Mate 20 X būtu saderīgs ar 5G.

Sākotnēji kompānija gan piedāvāja tikai Mate 20 X standarta versiju, kas ar 7,2 collu ekrānu un 5000 mAh bateriju lieliski apmierināja mobilo video spēļu un mobilās kino skatīšanas cienītājus. Šā gada vasarā tirdzniecībā vairākās pasaules valstīs savukārt nonāca arī Mate 20 X (5G), kas bez visiem iepriekšējiem labumiem spēj nodrošināt līdz šim nebijušu datu lejupielādes ātrumu.

Foto: SIPA/Scanpix

Par to, kāds šis viedtālrunis būs ikdienā, mūsu pusē varēsim pārliecināties jau ceturtdien mobilo sakaru operatora TELE2 gudrajā mājā, kur norisināsies Latvijā pirmā 5G telefona prezentācija un tehnoloģiju entuziasti varēs novērtēt 5G darbības ātrumu, kas līdz pat 100 reizēm pārsniedz mums ierasto 4G.

Foto: Publicitātes foto

Par to, ka Mate 20 X (5G) ir apgādāts ar Huawei pašu izstrādāto Balong 5000 5G modemu, vizuāli liecina tikai jaunā mobilās datu pārraides standarta apzīmējums korpusa aizmugurē. To, ka telefons ir kļuvis par 0,2 milimetriem biezāks un par vienu gramu smagāks, lietotājs diez vai jutīs. Ierīces dizains ir saglabāts līdzšinējais, tātad ar nelielu ielaidumu selfiju kamerai ekrānā un kvadrāta formas fotokameru bloku aizmugurē. Šādam dizaina risinājumam Huawei, starp citu, iedvesmojušies no jaunāko paaudžu Porsche automobiļiem raksturīgā četru LED lampiņu izkārtojuma priekšējos lukturos. Kameras Mate 20 sērijas telefonos šeit gan ir trīs; ceturto elementu veido zibspuldze. 

Huawei Mate 20 sērijas prezentācija Londonā 2018.gada rudenī
Huawei Mate 20 sērijas prezentācija Londonā 2018.gada rudenī Foto: Ingars Tenis, TVNET

Tehnisko datu tabulas liecina, ka Mate 20 X (5G) nepieciešamo veiktspēju nodrošina jau zināmais Kirin 980 čipsets. To veido centrālais procesors ar diviem jaudīgiem, diviem vidēji jaudīgiem un četriem mazāk jaudīgiem kodoliem, lai varētu optimāli sabalansēt nepieciešamās veiktspējas apjomu un enerģijas patēriņu. Lai gan baterijas Huawei telefonos tradicionāli ir lielākas nekā citās salīdzināmās ierīcēs, čakliem darboņiem ikviena ietaupītā miliampērstunda būs no svara. Galu galā jaunajā 5G telefonā iebūvēta Mate 20 X (5G) mazāka 4200 mAh baterija, kuru gan var līdz 70% līmenim uzlādēt 30 minūtēs. Nu un visbeidzot Kirin 980 iekļauts divkāršs neironu procesors, kas ir mākslīgā intelekta funkcionalitātes pamatā un darbu veic ievērojami ātrāk nekā priekštecis, kā arī augstas veiktspējas grafiskais procesors. Šī pati "mobilo smadzeņu" kombinācija ir telefonam Mate 20 Pro un strādā teicami.

Huawei Mate 20 sērijas prezentācija Londonā 2018.gada rudenī
Huawei Mate 20 sērijas prezentācija Londonā 2018.gada rudenī Foto: Ingars Tenis, TVNET

Lai vienlaikus varētu darboties vairākas lietotnes, paralēli veikt dažādus uzdevumus, telefonam ir 8 GB operatīvā atmiņa, un, lai nebūtu jāsatraucas, ka spēlītēm, aplikācijām, dokumentiem, fotogrāfijām un video ātri vien aptrūksies vietas, iebūvētās atmiņas apjoms standartā ir 256 GB. To turklāt var pastiept vēl vismaz divtik lielu ar jaunā Nano Memory formāta atmiņas karti. Cik šāds telefons maksās? To uzzināsim pavisam drīz, taču jau tagad zinām, ka pirmais, kas jaunos 5G telefonus piedāvās patērētājiem Latvijā, ir TELE2.

Trīskāršs optiskais palielinājums un augsta gaismjutība būs tīkama fotografēšanas entuziastiem.
Trīskāršs optiskais palielinājums un augsta gaismjutība būs tīkama fotografēšanas entuziastiem. Foto: Ingars Tenis, TVNET
Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu