Kalcijs un citi mikroelementi

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X

Galvenais kalcija avots uzturā visēdājiem ir piens un tā produkti. Vegānu uzturā kalcija ir mazāk. Viņiem ieteicamais kalcija uzņemšanas veids ir ar vitamīniem un minerālvielām bagātinātu augu dzērienu lietošana. Tos vēlams dzert lielo ēdienreižu starplaikos, jo kalcijs kavē dzelzs uzsūkšanos. Vegānu kalcija avoti ir krokotie lapu salāti, Ķīnas salāti, bagātināts sojas piens un pupiņas. Vegāniem ar augu izcelsmes produktiem neizdodas uzņemt cinku pietiekami lielā daudzumā, kas var atstāt negatīvu ietekmi uz cilvēka imūnsistēmu. Augu valsts produktos cinka ir maz, un fitāti, ar ko ir bagāti šie produkti, izteikti ierobežo tā uzsūkšanos. Lai veicinātu cinka uzņemšanu, ieteicams apgrauzdēt riekstus un sēklas, jo apstrādes procesā tiek samazināta sasaiste starp cinku un fitātiem. L. Četvergas personīgā pieredze apstiprina, ka, ar vegānu vai veģetārieti pārrunājot viņu veselības sūdzības un ēdienkarti, nereti var atklāt veselības traucējumu iemeslu.

Abas speciālistes uzsver, ka veģetāram un vegānam dzīvesveidam ir pozitīva ietekme uz veselību un pašsajūtu, tomēr sākumā rūpīgi jāsastāda sabalansēta un pilnvērtīga ēdienkarte, lai organisms pilnībā uzņemtu visus nepieciešamos vitamīnus un uzturvielas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu