Latvijā trešais augstākais satiksmes negadījumu upuru rādītājs ES (17)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Valsts policija

Latvijā pērn bijis trešais augstākais ceļu satiksmes negadījumu upuru skaits Eiropas Savienībā (ES), rēķinot uz miljonu iedzīvotāju, liecina Eiropas transporta drošības padomes dati par 2018.gadu.

Pērn negadījumos uz Latvijas ceļiem gājuši bojā 77 cilvēki uz miljonu iedzīvotāju, un trešo vietu Latvija dala ar ar Horvātiju, bet vēl lielāks upuru īpatsvars fiksēts tikai Rumānijā un Bulgārijā - attiecīgi 96 un 87 nāves gadījumi, rēķinot uz miljonu iedzīvotāju.

Pagājušā gada laikā uz ES ceļiem dzīvību zaudējuši kopumā vairāk nekā 25 000 cilvēki, un Austrumeiropas valstis šai bēdīgajā statistikā acīmredzami ieņem vadošo vietu.

Lietuvā un Igaunijā 2018.gadā satiksmes negadījumos gājis bojā attiecīgi 61 un 51 cilvēks, rēķinot uz miljonu iedzīvotāju, un šīs valstis ierindojas attiecīgi astotajā un trīspadsmitajā vietā, turklāt Igaunijai šis rādītājs visu Austrumeiropas valstu vidū ir viszemākais.

Vienlaikus statistikas dati liecina, ka Latvija un Lietuva kopš 2001.gada panākušas lielāko progresu ES ceļu satiksmes negadījumu upuru skaita samazināšanā, tomēr abās valstīs situācija uz ceļiem joprojām ir viena no bīstamākajām starp visām ES dalībvalstīm.

2001.gadā Lietuvā un Latvijā tika reģistrēti attiecīgi 236 un 202 satiksmes avāriju upuri, rēķinot uz miljonu iedzīvotāju. 17 gados Lietuvā bojāgājušo skaits samazinājies gandrīz par 76%, Latvijā - par 73%, bet Igaunijā - par 66%.

ES kopumā šai laikā ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušo skaits sarucis vairāk nekā divas reizes - 2001.gadā tas sasniedza 55 000.

Lai gan Rumānijā un Bulgārijā tādu nāves gadījumu skaits pērn bijis visaugstākais starp dalībvalstīm, tomēr salīdzinājumā ar 2001.gada statistiku arī abās šajās valstīs panākts samazinājums - attiecīgi par 24% un par gandrīz 40%.

Satiksmes ziņā drošākā valsts pērn ir bijusi Lielbritānija, kurā upuru skaits sarucis vairāk nekā uz pusi - no 61 līdz 28 cilvēkiem, rēķinot uz miljonu iedzīvotāju.

Tai seko Īrija un Dānija ar 30 upuriem katra, bet Zviedrija, kas tika atzīta par drošāko 2001.gadā, palikusi aiz tām - tur satiksmes avārijas pērn prasījušas 32 upurus uz miljonu iedzīvotāju.

Vienīgā valsts, kurā bojāgājušo skaits audzis, ir Malta, kur pērn avārijās zaudējuši dzīvību 18 cilvēki, tas ir, 38 cilvēki, rēķinot uz miljonu iedzīvotāju, tomēr šai valstī satiksmes negadījumu upuru skaits ir piektais zemākais ES dalībvalstu vidū.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu