Mēmā kino zvaigznes, Čaplina partneres Glorijas Svensones dizainētas kleitas

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: LPPI Liepājas muzejs, arhīva foto

Amerikāņu mēmā kino aktrise Glorija Svensone dzimusi 1899. gada 27. martā Čikāgā. Viņas kino karjera aizsākās jau 10 gadu vecumā, filmējoties īsfilmās kopā ar Čārliju Čaplinu, bet desmit gadus vēlāk, 1919. gadā viņa parakstīja līgumu ar Paramount Pictures un, pateicoties vairākām galvenajām lomām, kļuva pazīstama visā pasaulē.

Publika iemīlēja Gloriju Svensoni ne tikai aktrises dotību dēļ, bet arī viņas šarma un pievilcības dēļ. Daudzējādā ziņā par lielo popularitāti un skatītāju atzinību jāpateicas arī Glorijas Svensones sadarbībai ar režisoru Sesilu de Millu.

Foto: Wikipedia

Viņa filmas tiek raksturotas kā vizuāli svētki, kas ļāvuši skatītājam nokļūt sev ikdienā neaizsniedzamā vidē ar augstās modes tērpiem, kas rotāti ar dārglietām, fliteriem, pērlītēm un spalvām.

Foto: Wikipedia

Tieši Glorija Svensone bija tā, kas nereti modē ieviesa kādu konkrētu detaļu. Tā varēja būt viņas frizūra, tērps vai aksesuāri. Viņas kvēlāko atbalstītāju starpā populārs bija kāds joks, proti, -

ikreiz, kad iznāk jauna filma ar Glorijas Svensones piedalīšanos, flaneļa tirgus vērtība krītas par aptuveni desmit vienībām.

Glorijas Svensones popularitāte nebeidzās līdz ar mēmā kino norietu. Gluži pretēji – lai arī visu mūžu filmējusies mēmajā kino, lielāko sasniegumu savā karjerā Svensone guva Billija Vaildera filmā “Saulrieta bulvāris”, par savu lomu saņemot “Zelta globusu”. Interesanti, ka filmā viņai bija jātēlo pašai savs prototips – izbijusi mēmā kino aktrise.

Foto: LPPI Liepājas muzejs

Reiz tikusi dēvēta par glamūra ikonu, Glorija Svansone pievērsās arī modes dizaineres profesijai, turklāt kļuva arī par veiksmīgu biznesa sievieti.

Foto: LPPI Liepājas muzejs

“Puritan Dress Company” savā paspārnē radīja atsevišķu līniju “Forever Young”, kuru pārstāvēja un tajā dizainu veidoja Glorija Svensone. Līnijas nosaukums raksturoja aktrises pašas šķietami neiznīcināmo skaistumu un sniedza cerību arī citām sievietēm saglabāt jauneklīgāku skatu. Kaut vai tikai ar apģērba palīdzību.

Liepājas muzeja filiālē “Liepāja okupāciju režīmos” K. Ukstiņa ielā 7/9 pašlaik ir iespēja apskatīt divas oriģinālas amerikāņu mēmā kino zvaigznes Glorijas Svensones dizainētas kleitas no pasaulē atzītā modes vēsturnieka Aleksandra Vasiljeva kolekcijas. Izstāde apskatāma līdz 29. decembrim.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu