Padomi, kā iekrāt naudu pensijai (30)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Uzkrājumu veidošana pensijai ir veids, kā finansiāli nodrošināt savu nākotni un baudīt brīvo laiku, darot to, kas patiešām patīk. Tomēr, lai nodrošinātu sev bezrūpīgu finansiālo nākotni, ir vērts apsvērt vairākus aspektus. "Ferratum Bank" apkopojis vairākus padomus, kā iekrāt naudu pensijai.

Uzziniet vairāk par savas valsts pensijas iespējām

Lielākajai daļai valstu ir valsts pensiju sistēma, kuru ir tiesības saņemt pensionējoties vai esot tuvu pensijas vecumam. Tomēr nianses dažādās valstīs atšķiras – tādēļ ir vērts izpētīt, kādas ir jūsu iespējas. Ne visas sistēmas ir izveidotas pēc vienāda principa, un bieži tās kalpo kā papildinājums, ar ko nepietiek, lai jūs varētu saglabāt savu līdzšinējo dzīvesveidu. Arī pensionēšanās vecums dažādās valstīs ir atšķirīgs – aptuveni no 60 gadiem līdz pat 70 gadiem. Pat tad, ja jums vēl netuvojas pensionēšanās vecums, ir noderīgi zināt, kāda ir sistēma vietā, kur dzīvojat.

Labu priekšstatu par to, no kurienes pensionāri saņem naudu, sniedz Schroders veiktajā pētījumā paustā atziņa, ka "pensijas vecumā 19% no ienākumiem ir atkarīgi no valsts pensiju sistēmas, bet 18% – no uzņēmumu iemaksām pensijai". Eiropa uz valsts pensiju shēmām raugās visoptimistiskāk, un tur cilvēki gaida, ka tās veidos 26% no viņu pensiju ienākumiem.

Ar darbavietu saistītas pensiju shēmas

Papildus sociālā nodrošinājuma un līdzīgām programmām ir pieejamas arī ar darbavietu saistītas pensiju shēmas vai individuālas pensiju shēmas cilvēku grupām. Būtībā tas ir pensiju uzkrājumu plāns ar fiksētām iemaksām, kas tiek veiktas ar jūsu darba devēja starpniecību.

Daži no ieguvumiem ietver atliktus nodokļu maksājumus vai nodokļu maksājumu samazinājumu. Tā kā to pārvalda jūsu darba devējs, jums nav jāsatraucas par niansēm. Tomēr vispirms izlasiet smalko druku un uzziniet, kādiem nosacījumiem jūs ar savu parakstu piekrītat.

Izņemot uzkrājumu, tas var tikt aplikts ar nodokli atkarībā no jūsu izvēlētās programmas. Atcerieties arī to, ka šī nauda ir paredzēta pensijai un priekšlaicīga pievēršanās šiem naudas līdzekļiem var būt nesaprātīgs lēmums gan no sodu, gan no praktisko aspektu viedokļa. Arī šajā gadījumā spēks ir zināšanās. Pajautājiet savam darba devējam, vai viņa uzņēmumā ir ieviesta ar darbavietu saistīta pensiju shēma.

Plānošana doties pensijā atkarībā no vecuma

Kāds ir jūsu vecums? Dažreiz tas ir nepieklājīgs jautājums. Tomēr laikā, kad kaļat plānus, kā uzkrāt pensijai, tas ir būtisks jautājums. Ir svarīgi atcerēties – jo vairāk gadu jūs veicat uzkrājumus, jo lielākus uzkrājumus laika gaitā varat izveidot.

Jaunībā ļoti maz cilvēku domā par to, kā viņi sevi uzturēs 70 un vairāk gadu vecumā. Jo ātrāk sāksiet par to domāt, jo vairāk laika jums būs veikt uzkrājumus savai nākotnei; turklāt eksperti norāda, ka jau 20 līdz 30 gadu vecumā jums ik gadu vajadzētu uzkrāt 10-15% no jūsu bruto ienākumiem. Ap 30 gadu vecumu šai summai būtu jāpalielinās vismaz līdz 15%.

Ko iesākt, ja līdz šim ne reizi neesat aizdomājies par pensijas vecumu? Lai arī kāds būtu jūsu vecums, nosakiet šo par īsto brīdi, lai sāktu, – un vēlāk jūs novērtēsiet savu izvēli. Ideāls plāns ir censties dzīvošanai atvēlēt 80% no jūsu algas. Tātad ar kādu naudas summu jums ir darīšana, ja ņemat vērā valsts vai darba devēja ieguldītos līdzekļus?

Pastāv diezgan liela iespējamība, ka jums papildus nāksies ieguldīt prāvu naudas summu no saviem personiskajiem uzkrājumiem vai ieguldījumiem, lai finansiālā ziņā jūs būtu patiesi nodrošināts. Atcerieties par laika skalu pēc došanās pensijā; ja viss noritēs labi, jums, iespējams, vajadzēs naudu dzīvošanai gadu desmitiem ilgi.

Personiskie uzkrājumi un ieguldījumi

Personiskie uzkrājumi ir prātīga ideja, ko vajadzētu īstenot ikvienam, piemēram, veicot uzkrājumu nebaltām dienām.  Pensijas laikam jūs varat atvērt arī īpaši pensijai paredzētu bankas kontu. Izvēlieties piemērotu krājkontu, lai jums laika gaitā būtu iespēja pelnīt no procentiem, ko sniedz uzkrātā nauda.

Atcerieties – šī nauda ir paredzēta jūsu pensijai. Pretojieties vēlmei šo naudu uzskatīt par pieejamiem līdzekļiem, pretējā gadījumā jūs riskējat paņemt no tās ikreiz, kad jums būs nepieciešams kāds finansiāls atbalsts.

Naudas ieguldīšana nes lielāku labumu, jo jums ir iespēja nopelnīt vairāk naudas, nekā jūs sākotnēji ieguldījāt. Ir daudz uzņēmumu, kas nodarbojas ar ieguldījumu veikšanu, piedāvājot dažādas naudas izmantošanas iespējas un informējot par iespējamiem riskiem attiecībā pret ieguvumiem. Konsultējieties ar ekspertiem, ja neesat pārliecināts, kāds būtu labākais veids, kā ieguldīt naudu. Pat finanšu konsultanta pakalpojumu izmantošana par maksu ir mazs ieguldījums ceļā uz drošāku un finansiāli patīkamāku pensiju.

Piešķiriet prioritāti pensijas uzkrājumiem jau šodien

Ir reizes, kad jums vajadzētu koncentrēties uz "šeit un tagad" un vispirms samaksāt rēķinus. Piemēram, ja jums ir ar parādu saistīta ārkārtas situācija vai dzīvē nākas saskarties ar neparedzētiem izdevumiem. Tomēr pensijas uzkrājumu izveidošanai ir nepieciešamas arī zināšanas – vai tas ir svarīgi?

Atbilde ir “jā”, ja vēlaties būt pārliecināts, ka esat nodrošinājis finanšu līdzekļus savai pensijai. Varbūt jums nav iespējas novirzīt 15% no savas bruto algas pensiju uzkrājumiem. Tomēr tas nenozīmē, ka šo svarīgo ieguldījumu nevajadzētu izvirzīt priekšplānā. Pamēģiniet uz to raudzīties no perspektīvas, kurā uzkrāšana pensijai ir tikpat svarīga kā citi jūsu izdevumi. Cik jūs varat atlicināt?

Kārtīgi izpētiet savas finanses -  kā varat ietaupīt naudu? Vai jums gaidāms paaugstinājums? Jūs varētu atvēlēt šo papildu naudu, piemēram, jūsu pensijas uzkrājumam, kas neatstātu nekādu ietekmi uz jūsu pašreizējo dzīvesveidu. Veiciet aprēķinus šodien un nostājieties uz pareizā ceļa, sākot veidot uzkrājumus pensijai.

Priekšlaicīga pensionēšanās: Vai jūs varat to darīt?

Pētījumi liecina, ka daudzi cilvēki izvēlas pensionēties par dažiem gadiem ātrāk, nekā sākotnēji prognozēts. Pastāv arī izņēmuma gadījumi, un varētu būt vilinoši lasīt stāstus par cilvēkiem, kuri ir pensionējušies jau 40 gadu vecumā, un reizē izjust spiedienu, ja neesat tādā pašā situācijā. Tāpat kā vairumā apbrīnojamāko veiksmes stāstu, daudziem no šiem cilvēkiem ir īpaši apstākļi vai piekļuve lielām naudas summām. Un ne tikai – iespējams, tam ir saistība ar veiksmi, piemēram, ar veiksmīgiem riskantiem ieguldījumiem.

Ņemiet vērā, ka viena lieta, kas šiem cilvēkiem ir kopīga, ir laba finanšu plānošana un uzkrājumu veidošana pensijai. Mācieties no labākajiem stāstiem un speriet pozitīvus soļus, domājot par savu nākotni – neatkarīgi no tā, vai pensionēsieties 50 vai 75 gadu vecumā.

Raksts tapis sadarbībā ar "Ferratum Bank".

Komentāri (30)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu