Znotiņa: Latvijai ir ar ko lepoties finanšu noziegumu apkarošanas jomā (3)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova / LETA

Latvijai ir ar ko lepoties finanšu noziegumu apkarošanas jomā, otrdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" sacīja Finanšu izlūkošanas dienesta priekšniece Ilze Znotiņa.

"Ir izdarīts ārkārtīgi daudz. Mēs esam ļoti labāk sākuši saprast savus riskus - no kurienes nāk netīrā nauda, uz kurieni tā dodas," teica Znotiņa.

Viņa piebilda, ka Finanšu izlūkošanas dienests šogad, piemēram, ir iesaldējis 170 miljonus eiro, kas ir būtiski vairāk nekā iepriekšējos gados.

"Mēs vēlētos, lai ekonomiskajos noziegumos būtu daudz ātrāks rezultāts. Lai gan sabiedrība, gan visas iesaistītās puses redzētu - ja kāds izdara noziegumu, viņš tiek ātri noķerts, ātri saukts pie tiesas un arī saņem pelnīto sodu, un šis sods viennozīmīgi ir lielāks, nekā viņš ir ieguvis, veicot šādus noziegumus. Par to nav šaubu - uz to ir jāiet. Mums ir jādara daudz vairāk, lai varētu ātrāk šos rezultātus sagaidīt. Tas, ka šobrīd jau ir daudz nopietnāki kriminālprocesi un mēs neķeram, tā teikt, mazās zivtiņas, bet esam pieķērušies jau lielajiem spēlētājiem, ir viennozīmīgi skaidrs," sacīja Znotiņa.

Tāpat viņa arī norādīja, lai gan ir ar ko lepoties, reformas ir jāturpina. "Mēs nevaram teikt, ka esam pabeiguši visu lielo, labo darbu un pēc novembra vai februāra, kas ir atskaites punkti, ar to arī viss beigsies," pauda Znotiņa.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka Latvija augusta beigās iesniedza tehnisko ziņojumu par Eiropas Padomes komitejas noziedzīgi iegūto līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanai "Moneyval" rekomendāciju ieviešanu.

Šogad novembrī Latvijai ir jāiesniedz nākamais ziņojums par sasniegtajiem efektivitātes rādītājiem, tas ir, par ieviesto tehnisko rekomendāciju praktisko piemērošanu, visās "Moneyval" rekomendāciju jomās. Latvijas paveiktais tiks vērtēts "Moneyval" klātienes plenārsēdē Strasbūrā šogad decembrī un Finanšu darījumu darba grupas (FATF) klātienes sēdē 2020.gada februārī.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu