ASV piedāvāja Irānas tankkuģa kapteinim miljonus par iespēju sagūstīt kuģi (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

ASV Valsts departaments apstiprinājis vairāku miljonu dolāru piedāvāšanu diplomātiskajā saspīlējumā ierautā Irānas naftas tankkuģa kapteinim par kuģa nogādāšanu ūdeņos, kur ASV varētu to aizturēt. Kuģi "Adrian Darya 1", kas iepriekš bija pazīstams ar nosaukumu "Grace 1" jūlijā Gibraltārā aizturēja Lielbritānija, saistībā ar aizdomām par nelikumīgām naftas piegādēm Sīrijai, ziņo Lielbritānijas raidsabiedrība BBC.

Pagājušajā mēnesī kuģis tika atbrīvots. ASV Tieslietu Departaments vispirms centās nepieļaut kuģa atbrīvošanu, bet vēlāk izdeva kuģa aizturēšanas orderi.

Par to, ka kuģa kapteinim piedāvāta nauda par palīdzību kuģa aizturēšanā, trešdien vēstīja laikraksts "Financial Times", un vēlāk šo informāciju apstiprināja arī pats Valsts departaments.

"Mēs kontaktējāmies ar vairākiem kuģu kapteiņiem un kuģniecības uzņēmumiem," aģentūrai AFP apstiprināja departamenta pārstāve.

Melnajā sarakstā kuģis "Adrian Darya 1" tika iekļauts pagājušajā piektdienā. Vēlmi aizturēt kuģi ASV skaidro ar to, ka tas ticis izmantots, lai Irānas Revolucionārās gvardes uzdevumā transportētu 2,1 miljonu barelu naftas. ASV Irānas Revolucionāro gvardi uzskata par teroristisku organizāciju.

Kā liecina "Financial Times" rīcībā esošā informācija, Valsts departamenta pārstāvji e-pastu Irānas kuģa "Adrian Darya 1" kapteinim, kas ir Indijs pilsonis, nosūtīja vēl pirms tā iekļaušanas melnajā sarakstā.

"Man ir labas ziņas. [ASV prezidenta Donalda] Trampa administrācija ir gatava maksāt kapteinim vairākus miljonus dolāru par kuģa nogādāšanu ūdeņos, kur to varētu aizturēt ASV varas iestādes," teikts e-pastā.

Šajā vēstulē arī norādīts Valsts departamenta telefona numurs, lai kuģa kapteinis Akilešs Kumars varētu pārliecināties par e-pasta autentiskumu.

Tomēr kapteinis Kumars šo e-pastu ignorēja. Neilgi pēc tam ASV ievietoja kuģi melnajā sarakstā, bet kapteinim noteica sankcijas.

Irāna šos ASV centienus aizturēt kuģi nodēvējušas par kukuļdošanas mēģinājumu.

Kuģi "Adrian Darya 1", kas toreiz bija zināms kā "Grace 1", 4.jūlijā Gibraltārā aizturēja Lielbritānija, saistībā ar aizdomām, ka tas pārkāpis Eiropas Savienības Sīrijai noteikto sankciju režīmu.

Atbildot uz "Grace 1" aizturēšanu, Irāna 19.jūlijā Hormuza šaurumā sagrāba Zviedrijas kompānijai "Stena Bulk" piederošo tankkuģi "Stena Impero", kam ir Lielbritānijas karogs. Uz "Stena Impero" atradās arī viens Latvijas valstspiederīgais.

Trešdien Irāna paziņoja par septiņu "Stena Impero" kuģa apkalpes locekļu atbrīvošanu.

Kuģu aizturēšana radīja nopietnu saspīlējumu Irānas un Lielbritānijas attiecībās.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu