Rīdzinieki sašutuši par lipīgajiem soliņiem parkos

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Nekas nav nepatīkamāks par iesēšanos krāsā, uz kāda putna atstātas "dāvanas" vai uz kādas lipīgas substances parka soliņā. Tā gadījies kādai māmiņai, kas ar bērnu devusies uz Ziedoņdārzu un konstatējusi, ka soliņi parkā ir lipīgi un netīri, noskaidrots raidījumā "Bez Tabu". 

Kā izrādās, pie vainas ir parkā augošās liepas - karstā laikā koki "svīst" un rada lipīgus nosēdumus uz apkārt esošajām konstrukcijām - automašīnām, taciņām un arī soliņiem. Lai gan šī bēda nav liela un liepu sveķi nevienam nekaitēs, tomēr parka apmeklētājus izbrīna parku apsaimniekotāju vienaldzība.

Lipīgie soli teju vai uzsūc putekļus un gružus, tāpēc, lai nenosmērētu drēbes, parka apmeklētāji ir spiesti paši paņemt līdzi kādus maisiņus, lakatus vai auduma gabalus, uz kuriem apsēsties.   

Bioloģijas zinātņu doktore Gunta Čekstere stāsta, ka liepu svīšana notiek karstā laikā. Liepas gan nav unikālas, arī citi koki svīst, tiesa, ne tik daudz, cik liepas. ”Tas augam ir visnotaļ normāls process. Tāpat kā cilvēki svīst, tā tas ir arī augiem. Liepas gan ir saldāki koki,” norāda zinātniece.

Parku uzturētāji tikai reizi gadā notīra soliņus. Uzņēmuma pārstāvis atzīst, ka soliņus būtu nepieciešams tīrīt biežāk, taču tam Rīgas dome neesot atvēlējusi pietiekamu finansējumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu