Aprēķināta summa, kādu pasaules ekonomika varētu zaudēt ASV-Ķīnas tirdzniecības kara dēļ (2)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Aģentūra “Reuters” aprēķinājusi zaudējumus, kādus izraisījis tirdzniecības karš starp Vašingtonu un Pekinu, kas sākās pagājušajā gadā. ASV Federālā Rezervju sistēma aprēķinājusi, ka pasaules ekonomika ASV-Ķīnas nesaskaņu dēļ zaudēs aptuveni 850 miljardus dolāru.

Pēc pētnieku aprēķiniem, neskaidrības un zaudējumi tirdzniecības nesaskaņu dēļ ir nonākuši pagājušā gadsimta 70. gadu līmenī. Neskaidrību dēļ mazinās arī ekonomiskā aktivitāte, jo uzņēmumi mazina ražošanas tempus un samazina investīciju apjomu. Pētnieki secinājuši, ka globālā mērogā tirdzniecības kara dēļ ekonomika var samazināties par 1% no globālā IKP.

Pēc “Reuters” aprēķiniem, pašlaik ASV ekonomika tiek novērtēta aptuveni 20 triljonu dolāru vērtībā, bet pasaules ekonomika kopumā – aptuveni 85 triljonos dolāru.

Iepriekš vēstīts, ka tirdzniecības karš starp ASV un Ķīnu sākās 2018. gadā pēc tam, kad ASV prezidents Donalds Tramps sāka ieviest paaugstinātus muitas tarifus Ķīnas precēm, uz ko Pekina veica simetrisku atbildi.

Kopš tā laika ir notikušas vairākas ASV un Ķīnas pārstāvju sarunas, taču pašlaik vēl nav izdevies panākt vienošanos, kas apmierinātu abas konfliktā iesaistītās puses.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu