Uz Mēness virsmas atradusies nozaudētā Indijas zonde (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Indijas kosmosa zonde Chandrayaan-2.
Indijas kosmosa zonde Chandrayaan-2. Foto: AFP / Scanpix

Indijas kosmosa zonde uz Mēness virsmas tika pamanīta svētdien – dienu pēc tam, kad ar to pazuda sakari. Pašlaik astronomi cenšas sakarus ar zondi atjaunot.

Indijas medijs “Press Trust of India”, citējot Indijas Kosmosa pētījumu organizācijas (ISRO) locekli K. Sivanu, raksta, ka Mēness orbītā esošās stacijas kameras ir identificējušas zondi. “Izskatās, ka tā bijusi smaga nolaišanās,” komentēja Sivans.

Kosmosa aģentūra atklāja, ka sakarus ar zondi “Vikram” viņi pazaudēja sestdien brīdī, kad tā iegājā pēdējā stadijā pirms nosēšanās uz Mēness virsmas. Plānots bija, ka zonde nolaidīsies Mēness dienvidpolā, nogādājot tur pašgājēju, kurš savukārt meklēs ūdens pēdas.

Studente tiešraidē vēro Indijas kosmosa zondes Chandrayaan-2 nolaišanos uz Mēness.
Studente tiešraidē vēro Indijas kosmosa zondes Chandrayaan-2 nolaišanos uz Mēness. Foto: SIPA/Scanpix

Veiksmīga nolaišanās padarītu Indiju par ceturto valsti vēsturē, kas uz Mēness virsmas nogādājusi zondi, un par trešo valsti, kas uz Mēness nogādājusi pašgājēju.

Kosmosa aģentūra arī atklāja, ka viss norisinājies kā plānots līdz zonde nolaidusies 2 kilometru attālumā no Mēness virsmas.

140 miljonus ASV dolāru vērtās misijas “Chandrayaan-2” laikā astronomi plānoja izpētīt Mēness krāterus, kur varētu atrasties ūdens paliekas, par ko liecināja “Chandrayaan-1” misijas laikā iegūtā informācija 2008. gadā.

“Chandrayaan-2” misija gaisā pacēlās 22. jūlijā un nākamās dažas nedēļas pavadīja ceļā uz Mēnesi, tā orbītā ieejot 20. augustā. Zonde no stacijas atdalījās 2. septembrī, uzsākot virkni manevru, lai veiksmīgi nolaistos uz Mēness.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu