Brīdina par krāpniekiem, kas sola nokārtot pakāpenisko parādu atmaksu (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācija (LAFPA) aicina patērētājus uzmanīties no krāpniekiem, kas par samaksu piedāvā nokārtot pakāpenisko parādu atmaksu jeb kredītu apvienošanu, aģentūrai LETA pavēstīja asociācijā.

Asociācijā norādīja, ka, izliekoties par nebanku aizdevēju partneriem, no grūtībās nonākušajiem kredītņēmējiem tiek pieprasīta maksa par pakalpojumu, kuru var saņemt bez maksas.

LAFPA norādīja, ka šogad 5.septembrī ar asociāciju sazinājās privātpersona, kura informēja, ka sociālajā tīklā "Facebook" ir izveidots profils "Pakāpeniska parādu atmaksa", kura īpašnieks piedāvā nokārtot pakāpenisko parādu atmaksu. Pakalpojums piedāvāts par maksu - 20 eiro par pieteikuma sagatavošanu.

"Minētā persona piedāvājusi par maksu pakalpojumu, kuru bez atlīdzības kā palīdzību grūtībās nonākušiem parādniekiem piedāvā LAFPA - pieteikuma sagatavošana parādu pakāpeniskai atmaksai. LAFPA ir nosūtījusi iesniegumu Patērētāju tiesību aizsardzības centram un Valsts policijai, aicinot izvērtēt vai minētās darbības, kuras tiek realizētas "Facebook" vietnē norādītajā profilā, nav uzskatāmas par maldinošu komercpraksi, vai arī par krāpšanu," informēja asociācijā.

Asociācija aicina grūtībās nonākušos kredītņēmējus būt uzmanīgiem un neiesaistīties starpnieku piedāvātajos darījumos, kas saistīti ar pieteikuma noformēšanu pakāpeniskai parādu atmaksai.

"Ja ir noticis krāpniecisks gadījums, aicinām patērētājus nekavējoties vērsties Valsts policijā un attiecīgajā uzraugošajā iestādē - Finanšu un kapitāla tirgus komisijā vai Patērētāju tiesību aizsardzības centrā. Diemžēl redzam, ka ļoti daudziem krāpniecības upuriem ir nedrošība vai kauna izjūta un viņi nelabprāt runā par notikušo, un tas kavē krāpniecības atklāšanu," sacīja asociācijas vadītājs Gints Āboltiņš.

Asociācija aicina pirms dokumentu sūtīšanas un samaksas veikšanas pārliecināties, vai pakalpojuma sniedzējam ir tiesības sniegt šādu pakalpojumu un vai viņam ir noslēgts līgums ar attiecīgajiem komersantiem. Vislielākos draudus rada nepareizam adresātam nosūtītie dokumenti, kas bieži vien satur sensitīvu informāciju, ko krāpnieki var izmantot ļaunprātīgi un radīt vēl lielākus zaudējumus.

Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācija apvieno ārpus banku sektora esošus uzņēmumus, kas iedzīvotājiem Latvijā sniedz finanšu pakalpojumus.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu