Vai Kanādas debesīs reiz valdīja gigantiski pterozauri valsts karoga krāsās? (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Pirms miljoniem gadu Kanādas debesīs lidinājās lidmašīnas izmēra pterozauri – vieni no lielākajiem zināmajiem dzīvniekiem pasaulē.

Tagad šai gigantisko pterozauru sugai pētnieki beidzot devuši nosaukumu: cryodrakon boreas, kas sengrieķu valodā nozīmē “ziemeļu vēju aukstais drakons”.

Šī pterozaura fosilija tika atrasta jau desmitiem gadu atpakaļ, bet paleontologi uzskatīja, ka tā pieder citai pterozauru sugai: quetzalcoatlus, tomēr nesen atrastās fosilijas papildus daļas liecina, ka tā tomēr ir pavisam jauna suga, turklāt pirmā gigantiskā pterozaura fosilija, kas atrasta Kanādā.

Foto: AFP / Scanpix

Ņemot vērā milzīgo kakla kaulu, pētnieki uzskata, ka pterozaurs nāves brīdī bija pieaudzis, un tā spārnu plētums bija aptuveni desmit metru liels, rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Journal of Vertebrate Paleontology”.

Pterozaurs dzīvojis pirms 74 līdz 77 miljoniem gadu krīta periodā. Šīs sugas pterozauri parasti mituši visos kontinentos, izņemot Antarktīdu un Austrāliju. Tiek uzskatīts, ka tiem bija milzīga galva, garš kakls, garas kājas un lielas pēdas. Tomēr par spīti to lielajam izmēram fosilijas ir sastopamas ļoti reti.

Fosilijas parasti veidojas, kad dzīvnieka līķi aprok zemes slānis, neļaujot tam klāt piekļūt baktērijām un uzsākt sadalīšanās procesu. Daudzas izcili saglabājušās fosilijas cēlušās no dzīvniekiem, kas pirms miljoniem gadu dzīvojuši pie upēm vai jūrām, savukārt pterozauri tajā laikā dzīvoja galvenokārt kontinentu iekšienē.

Foto: AFP / Scanpix

“To kauli ir ārkārtīgi plāni, tāpēc fosilijas ir reti sastopamas. Mums ir paveicies, ka mums ir izdevies atrast šo fosiliju,” komentēja pētījuma autors Deivids Hons.

Kā “ziemeļu vēju aukstais drakons” izskatījās dzīvē? Paleontoloģijas mākslinieks Deivids Māss šos pterozaurus attēlojis sarkanbaltus – krāsas, kas katram Kanadietim ir pazīstamas un tuvas, proti, tās veido Kanādas karogu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu