Tramps dod mājienu, ka varētu tikties ar Irānas līderiem (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV prezidents Donalds Tramps
ASV prezidents Donalds Tramps Foto: AP/Scanpix

ASV prezidents Donalds Tramps paudis pārliecību, ka Irānas līderi vēlas iesaistīties sarunās, tādējādi palielinot gaidas, ka viņš mēģina noorganizēt tikšanos ar Irānas prezidentu Hasanu Ruhani šomēnes gaidāmās Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Ģenerālās asamblejas laikā.

"Es varu jums pateikt, ka Irāna vēlas satikties," Tramps teica žurnālistiem Baltajā namā.

Viņš vairākkārt ir paudis gatavību tikties ar Ruhani, kurš šomēnes gatavojas ierasties Ņujorkā uz ANO Ģenerālo asambleju. Irānas puse gan līdz šim nav apstiprinājusi valsts līdera tikšanos ar Trampu.

Trešdien Ruhani kritizēja Trampa valdību, kas ir pastiprinājusi spiedienu uz Irānu, sakot, ka "amerikāņiem ir jāsaprot, ka kareivīgums un kara kurināšana nav viņiem izdevīgi". Irānas prezidents ieteica ASV pusei atteikties no abām šīm taktikām.

Niknāko naidnieču ASV un Irānas attiecības saasinājušās kopš pagājušā gada maija, ka Tramps paziņoja par savas valsts izstāšanos no 2015.gadā noslēgtās kodolvienošanās, kurā pasaules lielvaras solīja mīkstināt sankcijas apmaiņā pret Irānas kodolprogrammas ierobežošanu.

Irāna uz ASV izstāšanos un sankciju atjaunošanu reaģēja ar atkāpšanos no savām kodolvienošanās saistībām, tostarp pārsniedzot līgumā pieļauto urāna bagātināšanas līmeni un bagātinātā urāna krājumu apmēru.

Vienlaikus daļa analītiķu pauduši cerības uz kompromisu pēc tam, kad šonedēļ amatu atstāja kategoriski noskaņotais Trampa nacionālās drošības padomnieks Džons Boltons, kurš agrāk aicinājis izmantot militāru spēku un panākt režīma maiņu Irānā.

Boltons amatu atstāja neilgi pēc tam, kad Irāna paziņoja, ka ir iedarbinājusi uzlabotas centrifūgas, lai palielinātu valsts bagātinātā urāna krājumus.

Ruhani padomnieks Hesamedins Ašena apsveica Boltona aiziešanu no amata kā "skaidru signālu, ka ir sakauta Amerikas maksimāla spiediena stratēģija".

Lai gan Boltons vairs nav nacionālās drošības padomnieka amatā, augsta ranga amatpersonas Trampa administrācija nav apstiprinājušās, ka tiks mainīta stratēģija par stingrām sankcijām pret Irānu.

"Tagad prezidents ir skaidri paudis, ka priecātos par tikšanos bez jebkādiem priekšnosacījumiem, tomēr mēs saglabājam maksimāla spiediena kampaņu," pēc Boltona aiziešanas no amata sacīja ASV finanšu ministrs Stīvens Mnučins.

Francijas prezidents Emanuels Makrons, kurš ir vadījis Eiropas centienus mazināt saspīlējumu, pagājušajā mēnesī izteica ideju par ASV un Irānas prezidentu tikšanos.

Ruhani uz to reaģēja, paziņojot, ka Irāna ir gatava ievērot kodolvienošanās nosacījumus tikai tad, ja tos ievēros arī ASV puse.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu