Jaunatklātā komēta visticamāk ir vēl viens “starpzvaigžņu viesis” (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Komēta “C/2019 Q4”
Komēta “C/2019 Q4” Foto: Reuters/ScanPix

Zinātnieki domā, ka nesen atklātā komēta, kas traucas Marsa orbītas virzienā, nāk no citas galaktikas. Ja tā ir taisnība, tad šī komēta kļūs par otro zināmo starpzvaigžņu objektu, kas paviesojies mūsu galaktikā, ziņo izdevums "Reuters".

Komētas, kuru pirmo reizi pamanīja Krimas astronoms Genādijs Borisovs, trajektorija ir izliekta Saules virzienā, kur tā lido ar neparasti lielu ātrumu. Tas ir viens no pavedieniem, kas apstiprina tās starpzvaigžņu izcelsmi.

“Katru reizi, kad tiek pamanīta jauna komēta, visi cenšas iegūt datus, lai noskaidrotu tās orbītu. Tagad mēs visi esam gandrīz simtprocentīgi pārliecināti, ka šis ir starpzvaigžņu objekts,” komentēja astronome Kārena Mīča.

Komēta, šķiet, ir veidojusies no ledus un kosmiskajiem putekļiem. Tuvāko punktu Saulei jeb perihēliju tā sasniegs 8. decembrī, atrodoties 300 miljonu kilometru lielā attālumā no tās. Šāda trajektorija ir unikāla tikai objektiem no starpzvaigžņu telpas.

Kad tas tiks apstiprināts, komēta “C/2019 Q4” kļūs par otro šāda veida objektu, ko astronomiem izdevies novērot.

Pirmais bija visiem labi zināmais cigārveida objekts “Oumuamua”, kas mūsu galaktikā “iekuģoja” 2017. gadā, raisot bažas, ka tas varētu būt citplanētiešu kosmosa kuģis. Tiesa, zinātnieki vēlāk pārliecinājās, ka, visticamāk, tam nav mākslīga izcelsme.

Foto: AFP / Scanpix

Atšķirībā no “Oumuamua”, kurš Saules sistēmā uzturējās vien nedēļu, jaunatklātā komēta Marsa orbītas tuvumā pavadīs veselu gadu, ļaujot zinātniekiem izpētīt tās ķīmisko sastāvu un, iespējams, noskaidrot tās izcelsmi.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu