Snoudens lūdz Makronu piešķirt viņam politisko patvērumu Francijā (1)

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Bijušais ASV Nacionālās drošības aģentūras līgumdarbinieks Edvards Snoudens
Bijušais ASV Nacionālās drošības aģentūras līgumdarbinieks Edvards Snoudens Foto: AP/Scanpix

Bijušais ASV Nacionālās drošības aģentūras (NSA) līgumdarbinieks Edvards Snoudens, kurš nopludināja slepenus dokumentus par ASV specdienestu izspiegošanas programmām, aicinājis Francijas prezidentu Emanuelu Makronu piešķirt viņam politisko patvērumu.

Snoudens, kurš pašreiz dzīvo Krievijā, baidoties no izdošanas ASV, intervijā Francijas radiostacijā "Inter" sacīja, ka "trauksmes cēlāju aizsargāšana nav naidīga rīcība", un pauda pārliecību, ka  viņš ir tiesīgs saņemt aizsardzību Francijā.

Snoudens pieteicās patvērumam Francijā jau 2013.gadā, bet viņa lūgums tika noraidīts. Tobrīd Francijā prezidenta amatu ieņēma Fransuā Olands.

Snoudens lūdzis patvērumu arī vairākās citās valstīs.

Otrdien klajā tiks laisti Snoudena memuāri, kuros pirmo reizi būs detalizēti izklāstīts viņa dzīves stāts. Grāmata būs nopērkama aptuveni 20 valstīs, tostarp Francijā.

Snoudens 2013.gada jūnijā nodeva laikrakstiem "Washington Post" un "Guardian" virkni slepenu materiālu par ASV specdienestu izspiegošanas programmām.

Par šiem nodarījumiem Snoudenam ASV izvirzītas kriminālapsūdzības.

Viņš no ASV vispirms devās uz Honkongu, bet tad uz Maskavu, kur, kā pats apgalvo, 40 dienas uzturējās lidostas tranzīta zonā.

2014.gada 1.augustā Snoudens saņēma uzturēšanās atļauju Krievijā uz trim gadiem, kas ļauj viņam ceļot ne tikai pa Krieviju, bet arī citām valstīm. 2017.gada janvārī šis status tika pagarināts līdz 2020.gadam.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu