Kā Hruščovs pirms 60 gadiem netika uz Disnejlendu (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Wikipedia

1959.gada septembra otrajā pusē ASV norisinājās kāds gana eksotisks notikums - tur pirmoreiz vizītē ieradās Padomju Savienības līderis. Toreizējā kompartijas ģenerālsekretāra Ņikitas Hruščova viesošanās izvērtās par mediju cirku ar dažādu slavenību piedalīšanos, taču viena no sirreālākajām epizodēm visā Aukstā kara vēsturē bija temperamentīgā Hruščova dusmu lēkme, kad viņu neaizveda uz Disnejlendu.

Toreizējais ASV prezidents Dvaits Eizenhauers ielūdza Hruščovu uz samitu savā lauku rezidencē Kempdeividā, cerot atrisināt briestošo krīzi Berlīnē. Kā rāda vēsture, šis mērķis netika sasniegts un divus gadus vēlāk tika uzsliets Berlīnes mūris.

Tolaik vairums amerikāņu par Hruščovu zināja ļoti maz. Taču dažiem vēl svaigā atmiņā bija tā paša gada jūlijā Hruščova un toreizējā ASV viceprezidenta Ričarda Niksona starpā Maskavā notikušās "virtuves debates", kā arī trīs gadus pirms tam rietumnieku delegācijai bija izteicis draudīgo frāzi: "Mēs jūs apraksim!"

Hruščova "ASV turneja" sākās 15.septembrī Merilendā, bet pēc tam turpinājās Ņujorkā. Hruščovs iesprūda Manhetenas viesnīcas "Waldorf Astoria" liftā un apmeklēja slaveno "Empire State Building" debesskrāpi, kas viņam tomēr negāja pie sirds.

Hruščovs un Eizenhauers ar pirmajām lēdijām
Hruščovs un Eizenhauers ar pirmajām lēdijām Foto: Wikipedia

"Ja esi redzējis vienu debesskrāpi, tad esi redzējis tos visus," noteica Hruščovs.

Zvaigžņu ielenkumā Losandželosā

Vizītes piektajā dienā Hruščovs devās uz Holivudu. Filmu studija "20th Century Fox" bija uzaicinājusi Hruščovu noskatīties draisko Brodvejas mūziklu "Can-Can". Šo vizīti grāmatā "K Blows Top" aprakstīja "The Washington Post" žurnālists Pīters Karlsons.

Viņš norāda, ka kapitālisma likumos neiesvaidītais Hruščovs esot kritis par upuri "nekaunīgam publicitātes pasākumam, kas sarīkots par godu otrās šķiras mūziklam".

Kinostudija sarīkoja lepnas pusdienas restorānā "Café de Paris", kur padomju diktators varēja pagozēties starp tā laika lielākajām Holivudas zvaigznēm.

Bija tikai viena problēma: restorānā bija tikai 400 vietas, bet gribētāji - neskaitāmi.

"Viena no niknākajām sacensībām Holivudas raibajā vēsturē būs par to, kurš būs ielūgts šajās pusdienās," toreiz rakstīja "The New York Times" žurnālists Marijs Šumahs. 

Ronalds Reigans un Bings Krosbijs bija to zvaigžņu vidū, kuras noraidīja ielūgumu. Taču ar Hruščovu tikās virkne citu grandu, tai skaitā Merilina Monro, Frenks Sinatra, Gerijs Kūpers un Elizabete Teilore.

Monro bijusī kalpone Līna Pepitona savos memuāros rakstījusi, ka sākumā aktrisei tika apstāstīts, kas tad vispār ir Hruščovs. Kinostudija tomēr esot pārliecinājusi Monro doties uz svinīgajām pusdienām un turklāt vēl uz mūzikla pirmizrādi uzvilkt "apspīlētāko, seksīgāko kleitu", kāda vien atrodama viņas garderobē.

"Laikam jau Krievijā nav pārāk daudz seksa," Pepitonei esot teikusi Monro.

Restorāna zālē bez lielākajām Holivudas slavenībām atradās arī daudzi civilajās drēbēs tērpti amerikāņu un padomju policisti. Hruščova autokolonnas piebraukšana pie kinostudijas tika raidīta uz televizoru ekrāniem pusdienu zālē, kur jau bija sapulcējušies pārējie viesi. Hruščovs izkāpa no limuzīna un paspieda roku studijas prezidentam Spirosam Skurosam.

Hruščovs apsēdās pie galvenā galdiņa, bet viņa dzīvesbiedre Ņina tika nosēdināta starp Bobu Hopu un Frenku Sinatru. Elizabete Teilore esot uzkāpusi uz sava galda, lai varētu labāk saskatīt padomju viesi.

Ņina Hruščova esot pļāpājusi ar Geriju Kūperu, bet Bobam Houpam atklājusi, ka vēloties redzēt Disnejlendu. Pēc šiem vārdiem Losandželosas policijas priekšnieks Viljams Pārkers nervozi vērsās pie ASV vēstnieka ANO Henrija Kabota Lodža jaunākā, kurš vizītes laikā bija uzņēmies Hruščova gida pienākumus. Iepriekšējā sarunā Pārkers Lodžam bija solījis, ka spēs nodrošināt Hruščovam pietiekamu drošību Disnejlendas apmeklējuma laikā, taču tagad tomēr par to šaubās. Lodžs piekrita, ka tādā gadījumā brauciens nenotiks. To izdzirdēja kāds no Hruščova delegācijas locekļiem.

Pusdienu laikā starp Hruščovu un "20th Century Fox" prezidentu Skurosu, kurš bija kaismīgs antikomunists, izcēlās diskusija par to, kas labāks - kapitālisms vai komunisms. 

Hruščovs grib uz Disnejlendu

Ideoloģiski piesātinātais disputs turpinājās labu laiku. Kad jau šķita, ka Hruščovs tuvojas noslēgumam, kad viņš atgriezās pie Disnejlendas jautājuma.

"Man tikko pateica, ka nevaru apmeklēt Disnejlendu," teica Hruščovs. "Es pajautāju, kāpēc gan? Kāpēc? Vai jums tur ir raķešu palaišanas laukums?"

Klausītāji pasmējās. "Jūs tikai paklausieties. Man pateica: "Mēs - amerikāņu varasiestādes - nevaram nodrošināt, ka jūs tur būsiet drošībā."" Hruščovs teatrāli paraustīja plecus, atkal izpelnoties auditorijas smieklus. 

"Kas noticis? Vai tur izcēlusies holēras epidēmija? Vai to ieņēmusi mafija? Jūsu policisti ir tik stipri, ka var aiz ragiem pacelt vērsi. Tad jau droši vien spēj nodrošināt kārtību arī tad, ja tur grozīsies kāds mafiozo. Es saku, ka ļoti gribētu redzēt Disnejlendu, bet man atbild - "nevaram garantēt jūsu drošību". Ko tad man darīt - izdarīt pašnāvību?" dusmīgi noskaldīja Hruščovs, sitot dūri gaisā.

"Esmu nonācis neapskaužamā situācijā," turpināja padomju līderis. "Man šāda situācija ir prātam neaptverama. Nespēju atrast vārdus, lai to izskaidrotu saviem cilvēkiem."

Klausītāji esot bijuši šokēti. Vai tiešām toreizējās lielvalsts diktators sarīkoja kašķi par to, ka netiek uz Disnejlendu?

"Piekāst kruķus! Pasaki večiņai, ka mēs ar tevi divatā viņu šodien uz turieni aizvedīsim," Ņinai Hruščovai blakus sēdošais Sinatra esot teicis aktierim Deividam Naivenam.

ASV Valsts departamenta pārstāvis vēlāk esot norādījis, ka Hruščeva dzīvesbiedrei un meitām esot piedāvāta ekskursija pa Disnejlendu, taču viņa esot nolēmusi palikt kopā ar vīru, raksta medijs "Politico".

Pēc tam Hruščovs pasūdzējās par karsto limuzīnu atceļā no lidostas, bet viņa nīgrums mazinājās. Vēlāk kompartijas galva pat šķietami atvainojās par savaldības zaudēšanu. 

"Varbūt jūs domāsiet, ka esmu grūti apmierināms viesis. Bet es pieturos pie krievu parunas: ēd maizi un sāli, bet vienmēr saki, ko domā. Lūdzu, piedodiet, ja nedaudz aizsvilos. Pie tā zināmā mērā vainīga šejienes temperatūra. Turklāt mani mazliet uzkarsēja arī mans grieķu draugs [Skuross]," sacīja Hruščovs.

Pasākuma turpinājumā Hruščovs paspieda roku Merilinai Monro un nodēvēja viņu par "ļoti jauku jaunu dāmu".

Monro situāciju nolasīja citādāk. "Viņš uz mani skatījās tā, kā vīrietis lūkojas uz sievieti," vēlāk klāstīja Monro. Viņa Hruščovam tikšanās laikā esot pavēstījusi, ka ir precējusies. 

Beigu beigās Hruščovs Disnejlendu tā arī neredzēja. Viņa vizīte turpinājās citviet Kalifornijas štatā, Aiovā, Pensilvāvijā un Vašingtonā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu