«Dienas Biznesam» par slēptu politisko reklāmu draud pamatīgs naudas sods (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Bezmaksas izdevums "Dienas Bizness".
Bezmaksas izdevums "Dienas Bizness". Foto: Paula Čurkste/LETA

Laikraksta “Dienas Bizness” izdevējam draud vairāk nekā 100 000 eiro liels sods par slēptu politisko reklāmu pirms pērnā gada Saeimas vēlēšanām, vēsta "Panorāma".

Neilgi pirms Saeimas vēlēšanām "Dienas Bizness" izplatīja divus speciālizlaidumus, kuros slavētas partijas "KPV LV" un "Saskaņa". Katrs speciālizlaidums ticis nodrukāts 800 000 eksemplāru. Izdevniecība apgalvo, ka tā bijusi daļa no laikraksta abonēšanas kampaņas, savukārt Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) uzskata, ka tā bijusi priekšvēlēšanu aģitācija.

"Saturā ir viennozīmīgi konstatējams, ka ir ievietoti raksti, kas popularizē divas politiskās partijas vai to deputātu kandidātus, un par piecām politiskajām partijām ir izplatīta negatīva rakstura informācija, kas tiek atzīts saskaņā ar priekšvēlēšanu aģitācijas likumu kā netiešais aicinājums balsot "pret"," situāciju vērtēja KNAB Politisko organizāciju pārkāpumu izmeklēšanas nodaļas priekšniece Amīlija Raituma.

KNAB "Dienas Biznesam" jau piemērojis 1400 eiro naudas sodu, taču daudz lielākas sekas izdevniecībai draud par tēriņu limitu pārsniegšanu. Lai neļautu jebkuram ar lielu naudu ietekmēt vēlēšanu rezultātus, tā sauktās trešās personas politiskajām reklāmām drīkst tērēt tikai aptuveni 6000 eiro, savukārt pēc KNAB aplēsēm "Dienas Bizness" speciālizlaidumiem tērējis 110 000 eiro. Starpība "Dienas Biznesam" būtu jāiemaksā valsts budžetā.

"Pārsniegums pēc aprēķiniem ir vairāk nekā 100 000 eiro. [..] Pagaidām vēl nav pieņemts lēmums par šī limita pārsnieguma atmaksāšanu valsts budžetā. Tas tiks darīts. Noteikti tuvākajā laikā vērtēsim, kurā brīdī to izdarīt," pastāstījusi Raituma. To, ka reklāmas varētu būt apmaksājuši politiķi, KNAB nav konstatējis.

"Dienas Bizness" KNAB piemēroto sodu ir pārsūdzējis tiesā. "Mums nesakrīt domas par interpretāciju. Viņi uzskata, ka pārkāpums ir bijis, mēs uzskatām, ka nav," sacījis "Izdevniecības Dienas bizness" valdes loceklis Jānis Maršāns. Pēc viņa vārdiem, arī negatīva tiesas lēmuma gadījumā sodus izdevniecība varēšot nomaksāt.

"Firmas.lv" pieejamā informācija liecina, ka SIA "Dienas Bizness" reģistrēta 1993.gadā, un tās pamatkapitāls ir 18 000 eiro. Pagājušajā gadā uzņēmuma apgrozījums bija 1,889 miljoni eiro, gadu noslēdzot ar 272 577 eiro zaudējumiem.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu