Augu pārziemošana: kas jāatceras pirms ienes dārza augus telpās

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Klāt ir pirmās salnas un ir pēdējais laiks, kad āra augus pārvietot uz siltākām vietām - mājokli, siltumnīcu, garāžu vai pagrabu. Taču atceries, ka pēkšņa un krasa temperatūru maiņa var radīt augiem šoku. Kā atklimatizēt augus un tos sagatavot pārziemošanai, vēsta portāls "Gardening Know How".  

Šis ir pēdējais brīdis, kad sākt adaptēt āra augus iekštelpu ekosistēmai, taču ņem vērā - straujas temperatūras maiņas būs šoks augam un tā rezultātā var nokrist tā lapas vai pat to nogalināt. Ja pirms tam augs sparīgi pārdzīvoja salnai tuvu temperatūru, tad ienešana mājoklī un novietošana pie kamīna vai skursteņa, to aplaimos ar augam neierasti siltu temperatūru. Tā vietā pieradini tos pie temperatūras pakāpeniski un ļauj tiem atklimatizēties. 

Lai pierastu pie gaismas un mitruma maiņas, sākotnēji ienes augus telpās tikai uz nakti, kad ārā valda sals vai vēsums, bet iznes tos ārā no rītiem, kad gaisa temperatūra paspējusi iesilt. Divu nedēļu laikā, pakāpeniski palielini laiku, ko augs pavada iekštelpās līdz mirklim, kad tas jau pavada veselu diennakti iekštelpās. Ņem vērā - iekštelpās augiem nevajadzēs tik biežu laistīšanu kā āra apstākļos, tāpēc aplaisti tos tikai tad, kad augsne ir sausa. Tāpat būtu vērts nomazgāt logus, lai augiem tiktu pēc iespējas lielāka saulesgaisma. 

Atceries, ka ienesot āra augus iekštelpās, tiek apdraudēti tur mītošie telpaugi. Kāpēc? Tas ir tādēļ, ka āra augos bieži vien iemetas kaitēkļi un pārziemo āra augu podos. Visbiežāk āra augu augsnē pārziemo zirnekļu mazuļi, laputis un māņbruņutis. Iekštelpās tie var pamosties un doties ekspedīcijā uz citu augu lapām. Pret kaitēkļiem līdzēs gan speciāli līdzekļi, kurus pievieno ūdenim, gan arī dabiski līdzekļi, piemēram, nīma eļļa un augu mazgāšana dušā vai vannā. Tāpat efektīvs līdzeklis pret kukaiņiem būs augsnes nomaiņa un pārstādīšana.            

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu