Sieviete vēršas pie ārsta, jo viņas asinis palikušas zilā krāsā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: N Engl J Med 2019

Kāda 25 gadus jauna sieviete Rodas salā pie ārstiem vērsās ar sūdzībām par vājumu, ģīboņiem, elpas trūkumu un kādu simptomu, ko katru dienu negadās redzēt. Viņas asinis bija zilas... burtiski.

Kā rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “New England Journal of Medicine”, sieviete izskatījās zilgana. Vēlāk ārsti noskaidroja, ka pie vainas bija anestēzijas medikaments, kas ādā nomērdē nervu galus.

“Viņa ziņoja, ka pirms tam zobu sāpju dēļ lielos daudzumos lietojusi benzokaīnu,” pētījumā rakstīja ārsti.

Ārsts Otiss Vorens izdevumam “CNN” atklāja, ka savas profesionālās karjeras laikā viņš ir redzējis vēl tikai vienu zilu pacientu. Tas viņam bija ļoti labi iespiedies atmiņā, tāpēc šajā gadījumā viņš varēja nekavējoties identificēt pacientes stāvokli.

“Tas ir viens no tiem retajiem gadījumiem, par kuriem tu mācies un lasi, bet praksē redzi ārkārtīgi reti,” viņš stāstīja “CNN”.

Vorens sievietei diagnosticēja toksisko methemoglobinēmiju jeb stāvokli, ko izraisa toksiskas vielas un daži medikamenti, liedzot asinīm audos nogādāt skābekli.

Ar skābekli bagātas asinis parasti tiek asociētas ar gaiši sarkanu krāsu. Tomēr, lai arī asinis cilvēkiem ar methemoglobinēmiju izskatās zilas, skābekļa līmenis patiesībā tajās ir augsts.

Šajā gadījumā šo stāvokli pacientei izraisīja benzokaīns, kas ir daudzu bezrecepšu pretsāpju līdzekļu aktīvā viela. Lai arī sieviete piedzīvojusi ārkārtīgi retu šī medikamenta blakusefektu, tomēr ārsti neiesaka to dot bērniem, kas ir jaunāki par diviem gadiem.

Paciente atveseļojās pēc divām devām metilēnzilā antidota un nakts slimnīcā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu