Krievija noskaidrojusi cauruma izcelsmi kosmosa kuģī “Sojuz”, tomēr nevienam neko neteiks

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Caurums kosmosa kuģī "Sojuz".
Caurums kosmosa kuģī "Sojuz". Foto: EPA/Scanpix

Starp daudzajiem ziņojumiem par to, ka Krievija negrasās atklāt iemeslu, kāpēc Starptautiskajā Kosmosa stacijā 2018. gadā tika atklāts caurums, kas rezultātā noveda līdz gaisa spiediena kritumam stacijā, NASA administrators Džims Bridenstīns publiski apsolījis pats personīgi aprunāties ar Krievijas atbildīgajām personām un noskaidrot cauruma izcelsmi.

Kā vēsta izdevums “Houston Chronicle”, Bridenstīns Hjūstonas enerģijas konferences jautājumu sesijas laikā atzina, ka par cauruma izcelsmi viņam nekas nav atbildēts, tomēr viņš uzsvēra, ka ar krieviem vēlas saglabāt labas attiecības.

“Es negribu, lai šis caurums pasliktina mūsu attiecības, tomēr tas, ka stacijā pēkšņi parādās caurums, nav normāli,” teica Bridenstīns, atsaucoties uz 2 milimetrus lielo caurumu Sojuz MS-09 kosmosa kuģa sienā.

Bridenstīns savu komentāru izteica īsi pēc tam, kad Krievijas ziņu izdevumā “RIA Novosti” tika publicēts Krievijas kosmosa aģentūras “Roscosmos” paziņojums par to, ka cauruma izcelsme ir atklāta, tomēr šo informāciju ir plānots turēt slepenībā.

“Mums ir skaidrs, kas notika, tomēr mēs jums neko neteiksim,” konferencē esot teicis “Roscosmos” priekšnieks Dmitrijs Rogozins.

Jau ziņots, ka 2018. gada 29. augustā NASA ziņoja par lēnu gaisa spiediena kritumu kabīnē. Ekspedīcijas 56 komanda ātri noskaidroja, ka gaiss no kabīnes plūst prom pa caurumu “Soyuz MS-09” kapsulā.

Astronomi caurumu aizsprostoja ar epoksīdu, marli un izturīgu līmlenti, bet nākamās divas nedēļas Krievija veica pamatīgu izmeklēšanu, lai noskaidrotu cauruma izcelsmi. Dmitrijs Rogozins vispirms teica, ka caurumu izraisījis mikrometeorīts, tomēr vēlāk pieļāva, ka caurums varētu būt izurbts ar nolūku vai nejauši.

NASA un Roscosmos kopā vada un darbojas 21 gadu vecajā Starptautiskajā kosmosa stacijā kopš 1990. gadu sākuma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu