"Uzņemties atbildību" par slepkavību, apzinoties, ka par to nekas nebūs (23)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Saūda Arābijas kroņprincis Mohammeds bin Salmans izteicies, ka uz viņa pleciem gulstoties atbildība par žurnālista Džamala Hašogi slepkavību pagājušajā gadā, jo tā notikusi neskatoties uz to, ka viņa pienākums būtu nepieļaut šādu noziegumu pastrādāšanu. Šādu viedokli bin Salmans pauž dokumentālajā filmā, ko veidojusi ASV raidsabiedrība PBS.

Šī filma tiks demonstrēta nākamajā nedēļā, vēsta aģentūra “Reuters”.

Kā vēstīts, ASV dzīvojušais laikraksta "The Washington Post" līdzstrādnieks un Saūda Arābijas režīma kritiķis Hašogi pagājušā gada 2.oktobrī tika nogalināts Saūda Arābijas konsulātā Stambulā, kur viņš bija ieradies, lai saņemtu laulībām ar Turcijas pilsoni nepieciešamos dokumentus.

Saūda Arābija sākotnēji noliedza, ka tai būtu jebkas zināms par to, kas noticis ar Hašogi, bet vēlāk apgalvoja, ka 59 gadus vecais žurnālists konsulātā Stambulā zaudējis dzīvību dūru cīņā, līdz visbeidzot atzina, ka žurnālists nogalināts ar iepriekšēju nodomu pastrādātā slepkavībā.

Saūda Arābija kategoriski noliegusi, ka ar Hašogi slepkavību būtu saistīts kroņprincis Mohammeds bin Salmans.

Tikmēr pats kroņprincis par Hašogi slepkavību līdz šim vairījies runāt publiski.

ASV Centrālās Izlūkošanas pārvalde (CIP) un vairākas rietumvalstis uzskata, ka bin Salmans pats pavēlējis nogalināt žurnālistu.

Pierādījumi kroņprinča saistībai ar žurnālista slepkavību gūti arī ANO veiktajā izmeklēšanā.

Žurnālista nogalināšana izraisīja globālu sašutumu, tādējādi dramatiski iedragājot bin Salmana tēlu pasaulē un sarežģījot viņa ambiciozos plānus diversificēt Saūda Arābijas – pasaulē lielākās naftas eksportētājas – ekonomiku, un padarīt noslēgto valsts sabiedrību atvērtāku.

Kopš Hašogi slepkavības pagājis gandrīz gads, un visu šo laiku bin Salmans nav bijis oficiālās vizītēs nedz Eiropā, nedz ASV.

“Tā ir mana atbildība, jo tas notika manā pārraudzības zonā,” filmas veidotājiem norādījis bin Salmans.

Saūda Arābijas prokuratūra paziņojusi, ka Hašogi nogalināja valsts specdienestu darbinieki.

Bin Slamans intervijā norāda, ka viņš neko neesot zinājis par žurnālista slepkavības plānošanu.

Atbildot uz jautājumu, kā tas ir iespējams, kroņprincis norādījis: “Mums ir 20 miljoni cilvēku. Mums ir trīs miljoni valsts sektora darbinieku”.

Hašogi slepkavības lietā Saūda Arābija sākusi tiesāt 11 cilvēkus, no kuriem daļai draud nāvessods.

Tomēr šīs lietas iztiesāšana ir bijusi ļoti lēna – nepilna gada laikā bijušas vien dažas tiesas sēdes.

ANO ziņojumā Hašogi lietā izteikts aicinājums izmeklēšanu šajā lietā īstenot arī pret pašu kroņprinci un vairākām citām augstām Saūda Arābijas amatpersonām.

Kā norāda Kataras Universitātes Persijas līča reģiona pētījumu centra vadītājs Mažobs Zveiri, bin Slamana atbildības uzņemšanās uzskatāma vien par “minimālu atbildību”.

“Šos vārdus [par atbildību] viņš teica, pieņemot, ka to pozitīvi uztvers [starptautiskā sabiedrība], ka viņš ir kā līderis, kurš uzņemas atbildību, bet netiks saukts pie kriminālatbildības,” bin Salmana izteikumus Kataras raidorganizācijai “Al Jazeera” komentē Zveiri.

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu