PVD: Nevienā no izmeklētajiem nomazgājumu un pārtikas produktu paraugiem "E.coli" baktērija nav konstatēta

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Pārtikas un veterinārais dienests.
Pārtikas un veterinārais dienests. Foto: Zane Bitere/LETA

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) ir saņēmis visus laboratorisko izmeklējumu rezultātus, kuros nomazgājumi un pārtikas produktu paraugi tika izmeklēti no bērnu saslimšanas Siguldā izraisījušo verotoksigēno "E.coli" baktēriju, un nevienā no izmeklētajiem paraugiem baktērija nav konstatēta.

PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere atgādināja, ka iepriekš uz divu pirmsskolas izglītības iestāžu pavāru rokām konstatēts toksīnus producējošais zeltainais stafilokoks, bet četrās pirmsskolas izglītības iestādēs ņemtos nomazgājumos konstatētas zarnu nūjiņu grupas baktērijas. 

"Galvenais PVD secinājums, pēc pārbaudēs konstatētajiem pārkāpumiem un saņemtajiem laboratorisko izmeklējumu rezultātiem ir, ka Siguldas pirmsskolas izglītības iestāžu audzēkņu ēdinātājs "Baltic Restaurants Latvia" savā darbībā ir pieļāvis higiēnas prasību pārkāpumus un nav nodrošinājis pietiekamu tīrīšanas un dezinfekcijas pasākumu veikšanu, radot labvēlīgu vidi dažādu slimību ierosinātāju izplatībai," norādīja PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja. 

Viņa atzīmēja, ka par piemērojamo sodu ēdināšanas pakalpojumu sniedzējam, kura darbībā konstatēti pārkāpumi, tiks lemts pēc visu pārbaužu noslēgšanās un pārbaudēs iegūto faktu apkopošanas. 

Meistere arī piebilda, ka ir uzsāktas vairākas administratīvā pārkāpuma lietvedības. 

Tāpat viņā atgādināja, ka PVD turpina pārtikas piegādātāju pārbaudes, lai noskaidrotu, kurš pārtikas produkts izraisīja bērnu saslimšanu.

TVNET jau ziņoja, ka 20.septembrī PVD veikto analīžu rezultāti atklājuši, ka ēdinātājs "Baltic Restaurants Latvia" nav ievērojis personīgās higiēnas prasības un pieļāvis pārkāpumus tīrīšanas un dezinfekcijas pasākumu veikšanā Siguldas pirmsskolas izglītības iestādēs "Ieviņa" un "Saulīte".

PVD informēja, ka saņemtajos nomazgājumu laboratorisko izmeklējumu rezultātos, kas ņemti no pirmsskolas izglītības iestāžu "Ieviņa" un "Saulīte" pavāru rokām pēc to dezinficēšanas, ir konstatēta zeltainā stafilokoka klātbūtne, savukārt divos nomazgājumu paraugos, kas ņemti no mazgāta un dezinficēta aprīkojuma virsmām pirmsskolas izglītības iestādē "Saulīte" un Siguldas 1.pamatskolā, lai izmeklētu tos uz higiēnas kritērijiem, konstatēta zarnu nūjiņu baktērijas klātbūtne.

Savukārt SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs Latvijas Radio pastāstīja, ka kopš 11.septembra, kad atbildīgās iestādes sāka monitoringu, dažādas zarnu infekcijas slimības konstatētas 46 Siguldas iedzīvotājiem, tostarp 39 bērniem.

Viņš sacīja, ka kopš septembra pirmās nedēļas neviens jauns "E.coli" inficēšanās gadījums nebija konstatēts - tas līdz šim bija apstiprināts pieciem bērniem un vienam pieaugušajam. Tomēr Siguldas pašvaldība pirmdien informēja, ka ir saņēmusi informāciju, ka viens no Siguldas pusē smagāk saslimušajiem bērniem pārnesis šo infekciju savam radiniekam - kādam skolēnam, kura klasē šīs situācijas dēļ uzdots veikt pastiprinātu dezinfekciju.

Tikmēr salmonella konstatēta deviņiem bērniem, kuri nāca no diviem bērnudārziem, bet ēdienu tiem gatavoja vienā iestādē. 

SPKC pārstāvis atzīmēja, ka pašlaik varot secināt, ka saslimušos bērnus vieno vietas, kuras viņi apmeklēja, un ēdinātājs, kas viņiem nodrošināja pārtiku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu