ASV Pārstāvju palāta pieprasa no Džuliāni ar Ukrainu saistītus dokumentus (1)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

ASV Pārstāvju palātas līderi pirmdien nosūtīja pavēsti ASV prezidenta Donalda Trampa personīgajam advokātam Rūdijam Džuliāni, pieprasot ar Ukrainu saistītus dokumentus, kas Kongresa apakšpalātai vajadzīgi oficiālajā impīčmenta izmeklēšanā pret Trampu.

"Saskaņā ar Pārstāvju palātas impīčmenta izmeklēšanu mēs ar šo nosūtām pavēsti, kas liek jums iesniegt minētos dokumentus pēc pievienotā grafika līdz 2019.gada 15.oktobrim," rakstīja Pārstāvju palātas Izlūkošanas komitejas priekšsēdētājs Adams Šifs un vēl divu komiteju vadītāji.

Triju Pārstāvju palātas komiteju vadītāji mēģina noskaidrot visu informāciju par Džuliāni un vēl triju advokātu kontaktiem saistībā ar Trampa mēģinājumiem pierunāt Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski izmeklēt Trampa politiskā pretinieka Džo Baidena un viņa dēla Hantera darbību Ukrainā. Pastāv bažas, ka Tramps aizturējis militāro palīdzību Ukrainai, lai izdarītu spiedienu uz Kijevu.

Džuliāni svētdien turpināja apgalvot, ka Džo Baidens nolūkā pasargāt savu dēlu mēģinājis panākt toreizējā Ukrainas ģenerālprokurora Viktora Šokina atlaišanu.

Džuliāni paziņoja, ka nesadarbosies ar Šifu, un pauda viedokli, ka Šifs būtu jāatceļ no savu pienākumu pildīšanas. Taču Džuliāni piebilda, ka apsvērtu liecības sniegšanu Šifa vadītajā komitejā, ja Tramps tam piekristu.

Hanters Baidens bija Ukrainas naftas un gāzes ieguves uzņēmuma "Burisma Holdings" uzraudzības padomes loceklis laikā, kad viņa tēvs bija ASV viceprezidents un prezidenta Baraka Obamas valdībā pārraudzīja diplomātiskās attiecības ar Ukrainu. 

Tramps paudis aizdomas, ka Baidenu ģimene guvusi nelikumīgus labumus no saiknēm Ukrainā, un 25.jūlijā notikušajā telefonsarunā viņš mudinājis Zelenski izmeklēt šo lietu.

Lai gan Baidenu iespējamais interešu konflikts radījis bažas korupcijas novēršanas aktīvistiem, nav pierādījumu, ka bijušais ASV viceprezidents vai viņa dēls būtu veicis jebkādas nelikumīgas darbības.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu