Decembrī tiks pabeigts €43 miljonus vērtais gāzesvads, kas savieno Igauniju un Somiju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Somijas-Igaunijas zemūdens gāzesvada "Balticconnector" sauszemes daļas būvniecība 55 kilometru garumā, kuras vērtība sasniedz 43,4 miljonus eiro, tiks pabeigta decembrī, paziņoja konsorcijs, kas veic būvdarbus. 

Lielākā daļa darbu pie citiem gāzesvada posmiem jau ir pabeigti. 

Gāzesvada 55 kilometrus garo sauszemes daļu no Kīli līdz Paldiskiem Igaunijā par 43,4 miljoniem eiro būvē Igaunijas dabasgāzes kompānijas "Eesti Gaas" meitasuzņēmums "EG Ehitus" sadarbībā ar "Scanweld", "Alvora" un "Elering". 

Cauruļvada, kura diametrs ir 711 milimetru, sauszemes posms Igaunijā sākas Pakri pussalā un beidzas Kīli. Tas tiek būvēts no salodētām 12 metru garām sekcijām. Viena sekcija atkarībā no sienu biezuma sver 1,8-2,6 tonnas. Zem autoceļiem, dzelzceļa līnijām un upēm gāzesvadu novieto zem zemes īpaši nodrošinātā apvalkā. 

Igaunijas elektropārvades sistēmu operators "Elering" paziņojis, ka "Balticconnector" darbu sāks nākamā gada sākumā, kad sāks darboties vienotais Igaunijas un Somijas gāzes tirgus. 

77 kilometrus garo zemūdens posmu no Igaunijas Pakri pussalas līdz Inko Somijā būvē Šveices kompānija "Allseas". Sauszemes posms Somijā 21 kilometra garumā savienos Inko un Siuntio. 

150 kilometrus garais cauruļvads, kura būvdarbus paredzēts pabeigt 2020.gadā, ļaus izveidot dabasgāzes tirgu, kas aptvers Somiju un Baltijas valstis, un transportēt starp Igaunijas un Somijas gāzes pārvades tīkliem līdz 7,2 miljoniem kubikmetru gāzes dienā, kas atbilst visām Igaunijas gāzes vajadzībām aukstākajās ziemas dienās. 

"Balticconnector" projekta īstenošana izmaksās apmēram 300 miljonus eiro, no šīs summas 206 miljoni eiro tiks piešķirti no Eiropas Savienības līdzekļiem.

Vienošanās par gāzes tirgu noteic, ka no nākamā gada nebūs papildu izmaksu gāzes pārvadei starp Somiju, Igauniju un Latviju. Tas padarīs tirgu pievilcīgāku potenciālajiem gāzes pārdevējiem, savukārt sīvāka konkurence patērētājiem sniegs izdevīgākas gāzes cenas. Pēc jaunā Lietuvas un Polijas gāzes starpsavienojuma pabeigšanas vietējais gāzes tirgus vairs nebūs atkarīgs no Krievijas valsts koncerna "Gazprom" piegādēm. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu