Dzintars: Darbs piecu partiju koalīcijā izskatījās pēc gatavās elles

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Raivis Dzintars
Raivis Dzintars Foto: Evija Trifanova/LETA

Pēc Saeimas vēlēšanām šķita, ka darbs piecu partiju koalīcijā būs gatavā elle, intervijā "Latvijas Avīzei" situāciju koalīcijā raksturojis Saeimas deputāts, apvienības "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Politiķis atzinis, ka situācija koalīcijā ir sarežģīta, jo "žonglēšana ar piecām bumbiņām ir grūtāka nekā ar trim, lai cik veikls būtu žonglētājs", kā rezultātā kompromisus panākt nav viegli un brīžam iet pavisam sarežģīti.

"Brīdi pēc Saeimas vēlēšanām šķita, ka darbs šādā koalīcijā būs gatavā elle. Bijām atšķirīgi "pa visām līnijām", sākot ar ideoloģiskajām," stāstījis Dzintars, vienlaikus uzsverot, ka "palēnām partijas attālinās no priekšvēlēšanu kaislībām un pievēršas sadarbībai".

"Bijušas pamatīgas domstarpības. Sadarbības padomes sēdēs skanējuši epiteti, kādus manas ausis nav dzirdējušas nevienā iepriekšējā valdības koalīcijā. Bet, ja pēc tam var paspiest viens otram roku un valdība spēj pieņemt lēmumus, tad var strādāt tālāk, un ceļš, kā nonākam līdz rezultātam, nav tik būtisks," turpinājis politiķis.

Dzintars vēlētos, lai ar pašreizējiem partneriem varētu vienoties par kopīgu startu nākamajās pašvaldību vēlēšanās galvaspilsētā. "Ja visi vienotos, tas būtu labākais risinājums. Laikam nebūšu pārāk optimistisks par tādu iespēju," atzinis politiķis.

"No savas puses darīsim visu, kas no VL-TB/LNNK atkarīgs, lai vienošanās būtu. Ir varianti, ja to nepanāks, - vienoties par kopīgu mēra kandidātu vai vismaz slēgt sadarbības līgumu pirms vēlēšanām," piebildis politiķis.

Savukārt aicināts skaidrot, kāpēc koalīcija vēlas desmitkāršot valsts atbalstu politiskajām partijām, Dzintars uzsvēris, ka pašlaik tas esot viens no zemākajiem Eiropas Savienībā.

"Uzskatu to par soli, lai mazinātu to partiju priekšrocības, kuru atbalstam ir liela sponsoru nauda - bieži komplektā ar atkarību no sponsoriem. Labi apzinos, ka pozīcija var nebūt populāra. (..) Mana pārliecība ir tāda, ka politiķu atkarība no "labvēļu" ietekmes Latvijai izmaksā daudz dārgāk nekā finansējums, par kuru runājam. Mums savs viedoklis jāizstāsta vēlētājiem ikdienā, ne tikai tad, kad saņemam uzaicinājumus uz intervijām. Taču, ja to var atļauties tikai tie spēki, kuriem ir iestaigātas takas, piemēram, pie būvniekiem vai azartspēļu biznesa lielajiem dūžiem, tad partijas, kuras vēlas no šādiem sakariem atturēties, nonāk nevienlīdzīgā situācijā," ieceri pamatojis partijas līderis.

"Lielāka budžeta nauda partijām ir pasākums, kas samazina korupcijas riskus. Tas nav vienīgais, bet viens no veidiem, kā mazināt naudas ietekmi politiskajā varā," piebildis deputāts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu