Noslēpumainās “veipošanas slimības” varētu izraisīt toksiski ķīmiskie izgarojumi (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Veipotājs
Veipotājs Foto: Unsplash

Ņemot vērā, ka noslēpumaino, ar veipošanu saistīto slimību gadījumu skaits ASV arvien turpina pieaugt, zinātnieki aktīvi strādā pie cēloņa noskaidrošanas. Jaunā pētījumā apskatīta hipotēze, ka pie vainas varētu būt toksiski ķīmiskie izgarojumi.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “The New England Journal of Medicine”, secināts, ka šie toksiskie izgarojumi tiešā veidā sabojā veipotāja plaušas. Šis secinājums ir balstīts uz 17 pacientu plaušu biopsiju.

Dažiem ārstiem bija aizdomas, ka slimības izraisa tauku un eļļu (lipīdu) uzkrāšanās pacienta plaušās, bet jaunajā pētījumā zinātnieki neatrada tam pierādījumus.

“Lai arī mēs nevaram izskaust lipīdu potenciālo lomu, tomēr nemanījām neko, kas varētu liecināt par taukvielu uzkrāšanos plaušās. Tā vietā izskatās, ka plaušām ir tieši, ķīmiski ievainojumi – līdzīgi veidojas no toksiskiem ķīmiskajiem izgarojumiem vai indīgām un toksiskām gāzēm,” paziņojumā skaidroja pētījuma vecākais autors Dr. Brendons Larsens.

Līdz šim 46 ASV štatos reģistrēti vairāk nekā 800 pacienti, kas sasirguši ar veipošanas izraisītu plaušu kaiti. No tiem 12 pacienti ir gājuši bojā.

Jaunajā pētījumā zinātnieki ar mikroskopu izpētīja pacientu plaušu audus. Visos gadījumos plaušu paraugi liecināja par akūtu ievainojumu, kā arī pneimonītu jeb norobežotu plaušu iekaisumu.

Tiesa, joprojām nav skaidrs, tieši kādas ķimikālijas izraisījušas plaušu slimības. Pagājušajā nedēļā veselības eksperti minēja, ka nozīmīga loma varētu būt THC saturošiem produktiem.

Kamēr izmeklēšana vēl turpinās, eksperti iesaka cilvēkiem atteikties no veipošanas un elektroniskajām cigaretēm vai vismaz neizmantot THC saturošus produktus.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu