Nobela miera prēmiju saņem Etiopijas premjerministrs (9)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
 Etiopijas premjerministrs Abī Ahmeds
Etiopijas premjerministrs Abī Ahmeds Foto: AFP/SCANPIX

Šā gada Nobela miera prēmija piešķirta Etiopijas premjerministram Abī Ahmedam par viņa lomu Etiopijas un Eritrejas konflikta noregulēšanā, piektdien paziņoja Norvēģijas Nobela komiteja.

Prēmija piešķirta "par viņa centieniem panākt mieru un starptautisko sadarbību, un it īpaši par viņa izšķirošo iniciatīvu atrisināt robežkonfliktu ar kaimiņu Eritreju", teikts komitejas paziņojumā.

"Mierīgai, stabilai un veiksmīgai Etiopijai būs daudzi pozitīvi blakusefekti un tas palīdzēs stiprināt brālību starp valstīm un tautām reģionā," pavēstīja Norvēģijas Nobela komitejas vadītāja Berita Reisa-Andersena. "Mēs esam atzinuši viņa nodomu nākamgad sarīkot demokrātiskas vēlēšanas."

"Tā ir atzīšana un iedrošināšana," piebilda Reisa-Andersena. "Mēs viņu atzīstam kā personu, kur dod ieguldījumu miera procesos kaimiņvalstīs."

Pēc viņas teiktā, komiteja novērtējusi Etiopijas premjera centienus Sudānā, Kenijā un Somālijā.

Ahmeds paziņoja, ka bijis pagodināts un saviļņots, kad uzzinājis par prēmijas piešķiršanu viņam, un pauda cerību, ka tas iedvesmos miera centienus kontinentā.

"Es biju tik pagodināts un saviļņots, kad izdzirdēju ziņas," telefonsarunā ar Nobela komiteju pavēstīja Ahmeds. "Tā ir balva Āfrikai, Etiopijai."

Pēc Etiopijas premjera teiktā, viņš var "iedomāties, kā pārējie Āfrikas līderi padomās, ka ir iespējams strādāt pie miera veidošanas procesiem".

Šogad Nobela Miera prēmijai bija izvirzīts 301 kandidāts - 223 personas un 78 organizācijas, kas bija ceturtais lielākais kandidātu skaits kopš 1901.gada.

Etiopijas premjera birojs paziņoja, ka Etiopija ir lepna kā valsts par balvas piešķiršanu Ahmedam.

Etiopijas premjers balvā saņems arī deviņus miljonus kronu (832 520 eiro).

Pagājušā gada jūlijā Etiopija un Eritreja parakstīja miera līgumu, oficiāli izbeidzot divas desmitgades ilgušo konfrontāciju un atjaunojot diplomātiskās attiecības. Abas valstis sarāva visas saites pēc 1998.-2000.gada robežkara, kurā dzīvību zaudēja desmitiem tūkstošiem cilvēku.

Pagājušajā gadā Nobela miera prēmija tika piešķirta Denisam Mukvegem un Nadijai Muradai par viņu centieniem panākt, lai seksuāla vardarbība netiek izmantota kā ierocis bruņotos konfliktos. Mukvege ir ārsts no Kongo Demokrātiskās Republikas, savukārt Murada ir cilvēktiesību aktīviste no Irākas.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu