Vai zini, kas ir tavs slepenais pielūdzējs jeb pārmērīgas atklātības iespējamās sekas internetā

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Sieviete pie datora ar kafijas krūzi rokā
Sieviete pie datora ar kafijas krūzi rokā Foto: Pixabay

Ja esat lasījis sera Artura Konana Doila detektīvstāstus par Šerloku Holmsu vai redzējis TV seriālu, jūs zināt, ka talantīgam detektīvam vajag tikai pāris mirkļu, lai uzzinātu kādu ne pārāk acīmredzamu informāciju par jebkuru personu. Savukārt mūsdienās ar pāris sekundēm pietiks pat ar šo profesiju nesaistītiem ļaudīm — visu ko var atrast internetā un slīkt mūsu publicētās informācijas nebeidzamajā straumē. Mēs mēdzam būt pārāk atklāti, un tas ir saistīts ar noteiktiem riskiem. 

Saskaņā ar kampaņas „Digitālās paģiras” ietvaros antivīrusu kompānijas Kaspersky veikto reģionālo pētījumu 39% respondentu Latvijā ir publisks Facebook profils. Risks pieaug, ja ņem vērā, ka vidēji 49% respondentu atzīst, ka laiku pa laikam publicē informāciju par vietām, kur bijuši. Šis apstāklis var piesaistīt svešu un pat ļaunprātīgi noskaņotu indivīdu uzmanību.

Pārāk liela personiskās informācijas apjoma publicēšanai internetā var būt apgriezti un pat bīstami rezultāti. Patiesībā 50% latviešu atzīst, ka tad, kad publicē kaut ko citu, viņi parasti pat nepamana, ka bez viņu piekrišanas ir atzīmēta atrašanās vieta. 

Lai šādā situācijā nodrošinātu savu digitālo un mutuļojošo dzīvi, ieteicams ievērot šos padomus, lai parūpētos par savu privātumu internetā un izvairītos no pārmērīgas atklātības: 

  • Veidojiet privātus profilus sociālajos medijos un neesiet tajos pārmērīgi atklāts. Atturieties no pārāk liela personiskās informācijas apjoma publicēšanas savos profilos. Publicētie dati var šķist nenozīmīgi, taču tie var palīdzēt noziedzniekiem nozagt jūsu identitāti vai izveidot jūsu apmeklēto vietu shēmu. Tāpat, lai palielinātu savu konfidencialitāti internetā, atļaujiet piekļuvi tikai mazai draugu grupai. 
  • Izslēdziet atrašanās vietas noteikšanas pakalpojumus. Tagad fotokamera, fotoattēlu redaktors un pakalpojumi, kurus izmantojat, lai publicētu fotogrāfiju, apkopo informāciju par jums, piemēram, reģistrē fotogrāfijas uzņemšanas vietu. 
  • Pievērsiet lielāku uzmanību kompromitējošu foto un video materiālu glabāšanai. Internetā ir ļoti svarīga gan personiskā, gan pāra reputācija, tāpēc esiet piesardzīgāks, kad izmantojat speciālus fotogrāfiju uzglabāšanas rīkus, it sevišķi, ja attēli ir kompromitējoši. Neaizmirstiet, ka jūsu foto un video materiālus var izmantot pret jums, ja tie nonāk ļaunprātīgu personu rokās. 
  • Piesardzīgi izmantojiet Wi-Fi savienojumu. Ja seansu laikā izveidojat savienojumu ar bezvadu tīkliem, nodrošiniet informācijas aizsardzību. Ja izmantojat virtuālo privāto tīklu, visa informācija šajā tīklā ir aizsargāta.
  • Izmantojiet stiprus drošības risinājumus. Ieinstalējiet mobilajā ierīcē antivīrusu programmatūru, kas var pasargāt no varbūtējiem uzbrukumiem, kuri var apdraudēt jūsu datus vai paroles.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu