BMA sagaida, ka visi komersanti viedtelevīziju platformās slēgs pieeju nelegālo TV programmu izplatītājiem (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Gatis Dieziņš/LETA

Mediju grupa "Baltijas mediju alianse" (BMA) sagaida, ka visi komersanti viedtelevīziju platformās slēgs pieeju nelegālo televīzijas programmu izplatītājiem, ņemot vērā Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) lēmumu ierobežot interneta mājaslapas "www.peers.tv" un "www.edem.tv" darbību.

Kā aģentūrai LETA norādīja BMA komercdirektors Guntars Traubergs, "peers.tv" bija viena no tām platformām, par kuras nelegālo saturu un arī autortiesību pārkāpumiem uzņēmums bija publiski paudis savu viedokli, jo BMA Latvijas ziņu programmas žurnālisti šovasar bija "pieķēruši mobilo sakaru operatora "Latvijas mobilais telefons" (LMT) darbiniekus, šo nelegālo vietni popularizējot LMT klientu servisa centra klientiem".

Traubergs pauda gandarījumu, ka no NEPLP puses ir sperti pirmie soļi šādu nelegālo platformu apkarošanā, kas rupji pārkāpj autortiesības un nodrošina pieeju tādiem TV kanāliem, kas izplata Latvijas valstij naidīgu propagandu.

Vienlaikus viņš pauda cerību, ka visi komersanti, kas izplata TV kanālus, tajā skaitā viedtelevīzijas platformu īpašnieki, šo lēmumu ņems vērā un operatīvi slēgs pieeju abām vietnēm.

Kā ziņots, NEPLP pieņēmusi lēmumu ierobežot interneta mājaslapas "www.peers.tv" un "www.edem.tv", liedzot to domēna vārdu izmantošanu uz laiku līdz 15.janvārim. NEPLP ir sākusi apjomīgu interneta mājaslapu monitoringu ar mērķi ierobežot nelegālā televīzijas satura pieejamību Latvijā. 

Lēmums par abu mājaslapu ierobežošanu pieņemts, izskatot administratīvās lietas par iespējamo Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā noteikto normu attiecībā uz programmu retranslācijas noteikumiem pārkāpšanu abās interneta vietnēs, nelikumīgi izplatot televīzijas programmas bez padomes izsniegtas retranslācijas atļaujas.

Par pieņemto lēmumu ir paziņots Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā reģistrētajiem interneta piekļuves pakalpojumu sniedzošajiem komersantiem, un abi domēna vārdi iekļauti NEPLP mājaslapā izvietotajā sarakstā, kurā norādīti tie domēna vārdi, kuru izmantošana uz laiku ir tikusi ierobežota.

Tāpat vēstīts, ka BMA vērsusies Valsts drošības dienestā (VDD) ar lūgumu valsts drošības iestādēm un policijai izvērtēt gan BMA piederošu kanālu prettiesisku LMT viedtelevīzijas platformā, gan arī Latvijas drošības interesēm neatbilstoša satura izplatīšanu, aģentūru LETA informēja BMA pārstāve Sindija Frīdenberga.

Viņa sacīja, ka pēc publikācijām presē un televīzijā, LMT savā viedtelevīzijas platformā klientiem nodrošinājusi iespēju un piedāvā lejupielādēt video straumēšanas programmas "peers.tv" un "IPTV", kas sniedz piekļuvi vairākiem simtiem nelegāli pārraidītu televīzijas kanālu. Pēc Frīdenbergas paustā, to vidū ir arī vairāki televīzijas kanāli, kuriem NEPLP ir izsniegusi retranslācijas atļaujas Latvijā, bet kuru izplatīšanas tiesības pieder tikai BMA.

LMT preses sekretāre Elīna Lidere aģentūrai LETA norādīja, ka, izplatot nepatiesu informāciju vairākiem medijiem un iesaistot arī tiesībaizsardzības iestādes, mediju grupa BMA (vairāku Krievijas kanālu tiesību īpašniece Baltijā) nomelno LMT savu komerciālu interešu sasniegšanai un aicina cenzēt "Google" un "Apple" veikalu saturu. Tāpat, aizstāvot tikai savas biznesa intereses, BMA piedāvā vērsties nevis pret konkrēto lietotņu piedāvātājiem tirgū, bet gan pret iedzīvotājiem un interneta pakalpojumu sniedzējiem, viņa teica.

Viņa piebilda, ka mūsdienu viedierīcēs (tālruņos, planšetēs, datoros), kas pieslēgtas internetam, ir pieejamas miljoniem lietotnes. "Lietotājiem tā ir salīdzinoši jauna joma, un LMT kā laba servisa nodrošinātājs palīdz klientiem orientēties šajā piedāvājumā. Ja lietotne ir reģistrēta un atrodama "Google Play" vai "Apple Store", klienti var šajās platformās ērti atrast sev nepieciešamo saturu," teica Lidere.

Vienlaikus viņa skaidroja, ka LMT tāpat kā jebkurš cits operators, biedrība vai privātpersona nevar nosaukt kādu šajās "Google Play" vai "Apple Store" platformās atrodamu lietotni par legālu vai nelegālu un LMT neatbild par to saturu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu