Levits rosina izveidot Valsts padomi, kas veicinātu ilgtspējīgu Latvijas attīstību (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts prezidents Egils Levits kopīgās ar Ukrainas prezidentu preses konferences laikā Rīgas pilī.
Valsts prezidents Egils Levits kopīgās ar Ukrainas prezidentu preses konferences laikā Rīgas pilī. Foto: Edijs Pālens/LETA

Valsts prezidents Egils Levits rosina papildināt valsts konstitucionālos orgānus ar vienu jaunu konstitucionālo orgānu, proti, Valsts padomi, kuras mērķis būtu valsts ilgtspējīgas attīstības nodrošināšana, izriet no Valsts prezidenta teiktās uzrunas Latvijas Universitātes (LU) Juridiskās fakultātes (JF) 7.starptautiskajā zinātniskajā konferencē "Tiesību zinātnes uzdevumi, nozīme un nākotne tiesību sistēmās".

Politiķis skaidroja, ka Valsts padomei būtu divas galvenās funkcijas - raudzīties uz valsts ilgtspējīgu attīstību, kas būtu ilgāk nekā parlamenta vēlēšanu cikls. Otrs - pārbaudīt šo ilgtspējību attiecībā pret iesniegtajiem, it sevišķi Ministru kabinetā iesniegtajiem likumprojektiem.

Levits skaidroja, ka šī ilgtspējība nav jāsasaista ar koalīciju, kas veido valdību. Tādēļ Valsts padomei ir jābūt neatkarīgai, un būtībā tai jābūt Satversmes tiesas spoguļattēlam, kas ir neatkarīga iestāde, neatkarīgs valsts orgāns. Valsts prezidents akcentēja, ka šo funkciju nevar veidot jebkura cita valsts pārvaldes iestāde, kas ir iekļauta kādā no sešiem konstitucionālajiem orgāniem.

Levits piebilda, ka par jaunā konstitucionālā orgāna funkcijām janvārī Saeimā būs diskusijas, un pauda pārliecību, ka šis jautājums tiks virzīts tālāk uz priekšu.

Šī nav pirmā reize, kad Levits ir ieminējies par Valsts padomes izveides nepieciešamību, viņš iepriekš par to runāja, atklājot Saeimas rudens sesiju.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu