Starptautiskā Finanšu darījumu darba grupa paslavē Krieviju (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Krievijas prezidents Vladimirs Putins
Krievijas prezidents Vladimirs Putins Foto: AFP / Scanpix

Starptautiskā Finanšu darījumu darba grupa (FATF), kas seko līdzi valstu progresam cīņā ar naudas atmazgāšanu un terorisma finansēšanu, iekļāvusi Islandi, Mongoliju un Zimbabvi uzraugāmo valstu sarakstā un veltījusi atzinīgus vārdus Krievijai.

Organizācija secinājusi, ka Islandei, Mongolijai un Zimbabvei ir stratēģiski trūkumi cīņā ar naudas atmazgāšanu vai terorisma finansēšanu. Taču FATF norādīja, ka visas trīs valstis apņēmušās uzlabot situāciju.

Tikmēr Etiopija, Šrilanka un Tunisija ir izsvītrotas no uzraugāmo valstu saraksta.

FATF stingri vērsusies pret Irānu, norādot, ka tā nav spērusi adekvātus soļus, lai cīnītos pret terorisma finansēšanu.

Organizācija paziņojusi, ka valdībām būtu jārekomendē finanšu institūcijām prasīt paskaidrojumus plānotām transakcijām ar Irānu un rūpīgi jānovēro šādi darījumi.

Pamatīgāk būtu jāpārbauda arī finanšu grupas ar filiālēm Irānā, norādījusi FATF.

Organizācija brīdinājusi, ka gadījumā, ja Irāna līdz februārim neīstenos starptautiskās konvencijas par cīņu ar naudas atmazgāšanu un terorisma finansēšanu, tai tiks piemērotas sankcijas.

Pašreiz vienīgā valsts, kas pakļauta FATF sankcijām, ir Ziemeļkoreja.

Pakistāna, kas bija cerējusi izkļūt no FATF uzraugāmo valstu sarakta, saņēmusi no organizācijas brīdinājumu, ka arī tai var tikt piemēroti ierobežojumi, ja tā līdz februārim nepanāks nozīmīgu un ilgtspējīgu progresu.

Izvērtējot situāciju Krievijā, FATF norādījusi, ka Krievijai ir padziļināta izpratne par naudas atmazgāšanas un terorisma finansēšanas riskiem, ar kādiem tā saskaras, un tā ir īstenojusi stingrus pasākumus cīņai ar tiem.

Organizācija arī secinājusi, ka Krievija ir "sevišķi efektīva savās izmeklēšanās (..) par terorisma finansēšanu".

Taču FATF norādījusi, ka Krievijai vajadzētu pievērst lielāku uzmanību naudas atmazgāšanas noziegumu izmeklēšanai, sevišķi, naudas atmazgāšanai ārvalstīs. 

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu