Krievu flote Arktikā atklāj piecas jaunas salas (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Novaya Zemlya
Novaya Zemlya Foto: AFP / Scanpix

Krievijas jūras flote Arktikā zem kūstošajiem ledājiem atklājusi līdz šim nezināmas un vēl nenosauktas salas.

Iepriekš zem ledājiem apslēptās salas kartē tika atzīmētas ekspedīciju laikā septembrī un augustā, tomēr tām vēl nav doti nosaukumi, vēstīts izdevumā “The Guardian”.

“Lielākoties, to, protams, izraisīja izmaiņas ledus stāvoklī. Pirms tam tie bija ledāji, un mēs uzskatījām, ka tie ir daļa no galvenā ledāja. Šo ledāju sabrukums un temperatūras izmaiņas noveda līdz salu atklāšanai,” komentēja ziemeļu flotes viceadmirālis Aleksandrs Moisejevs.

Ledāju zudums Arktikā laika periodā no 2015. līdz 2019. gadam bija lielāks nekā jebkurā citā piecu gadu periodā, rakstīts Apvienoto Nāciju ziņojumā par globālo sasilšanu.

Krievija pēdējos gados Arktikā ir atvērusi virkni militāro bāžu, cerot, ka klimata pārmaiņas atklās jaunus tirdzniecības ceļus un ļaus vieglāk iegūt un izmantot tur apslēptos minerālus.

Šīs vasaras ekspedīcijā uz diviem arhipelāgiem - Franča Jozefa Zeme un Novaja Zemļa – tika iesaistīta 60 cilvēku komanda, to skaitā divas civilpersonas no Krievijas Ģeogrāfijas biedrība.

Pagājušajā mēnesī internetā ļoti populāra kļuva ziņa, kurā vēstīts, kā ekspedīcijas locekļi sastapās ar niknu valzirgu, kurš uzbruka viņu piepūšamajai laivai.

“Divus mēnešus, kad notika mūsu ekspedīcija uz Franca Jozefa Zemi, varētu raksturot kā siltus. Mums ļoti palaimējās, ka mēs varējām izkāpt uz salām, jo ne katru gadu to piekraste un virsma ir brīva no ledus,” stāstīja ziemeļu flotes ekspedīcijas vienības komandieris Deniss Krets.

Ekspedīcijas laikā aizsardzības ministrija paziņoja, ka viņi ir atraduši piecas jaunas salas blakus Novaja Zemļa arhipelāgam, kas sastāv no divām galvenajām salām. Lai arī šīs salas iepriekš bija jau novērotas ar satelītu palīdzību, ekspedīcijas dalībniekiem pirmo reiz tās izdevās redzēt dzīvē.

Moisejevs arī teica, ka vārdi jaunajām salām tiks iedoti pavisam drīz.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu