Vīrieti apsūdz par aizskarošu un rupju komentāru internetā pret latviešiem (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pexels

Prokuratūra nodevusi tiesai krimināllietu pret kādu vīrieti par aizskarošu un rupju komentāru internetā pret latviešiem un bijušajiem leģionāriem, informēja prokuratūras preses sekretāre Laura Majevska.

Saskaņā ar apsūdzību, 2018.gada oktobra beigās vīrietis no savas dzīvesvietas interneta portālā "mixnews.lv" pie raksta krievu valodā "Tiesa skatīs nacionālā naida kurināšanā apsūdzētā Girsa lietu" ievietoja "komentāru, kas izteikts aizskarošā un rupjā formā pret latviešiem un latviešu leģionāriem".

Apsūdzība uzskata, ka vīrieša izteikumi pārkāpa pieļaujamās vārda brīvības robežas, nosaucot latviešus par fašistiem un paužot netiešu aicinājumu uz vardarbību pret bijušajiem leģionāriem. Apsūdzības ieskatā, komentāri bija vērsti uz nacionālā naida un nesaticības izraisīšanu.

Krimināllikums par minēto noziegumu paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem, piespiedu darbu vai naudas sodu.

Lieta nodota Rīgas rajona tiesai, kura to skatīs 2020.gada 28.aprīlī plkst.12.

Latviešu leģionāri ir Latvijas iedzīvotāji, kuri cīnījās Vācijas bruņotajos spēkos latviešu leģiona sastāvā. Daļa sabiedrības uzskata, ka šie cilvēki cerēja cīnīties par neatkarīgu Latviju, citi - ka viņi bija fašistu līdzskrējēji, bet vēl citi - ka kara laika apstākļu upuri, kuri pret savu gribu nonākuši frontē.

Jau ziņots, ka savulaik nacionālā naida kurināšanā bija apsūdzēts kādreiz pastāvējušās organizācijas "Russkaja zarya" līderis Illarions Girss, taču tiesa viņu attaisnoja. Šogad augustā Augstākā tiesa (AT) atteica ierosināt kasācijas tiesvedību krimināllietā, kurā bija apsūdzēts Girss. Kasācijas sūdzību par attaisnojošu spriedumu bija iesniegusi prokuratūra.

Girsa krimināllieta bija saistīta ar 2014.gada novembrī tīmekļa vietnē "illarion.lv" publicēto rakstu. 2014.gadā Valsts drošības dienests norādīja, ka pret Girsu kriminālprocess sākts par internetā ievietotu publikāciju, kurā viņš cita starpā publiski noliedzis Latvijas okupācijas faktu un ierakstījis teikumus, kas, iespējams, norāda uz valsts simbola zaimošanu. 

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu