Purgaile: "ABLV Bank" pašlikvidācijas pārskatīšana nav pašmērķis (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
FKTK priekšsēdētāja Santa Purgaile
FKTK priekšsēdētāja Santa Purgaile Foto: Zane Bitere/LETA

"ABLV Bank" pašlikvidācijas pārskatīšana nav pašmērķis, piektdien intervijā Latvijas Radio sacīja jaunieceltā Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētāja Santa Purgaile.

"Tas nav pašmērķis, kaut ko pārskatīt, bet, ja analīze un dokumentācija un visi fakti liecinās, ka ir kaut kas darāms šajā jautājumā, tad es noteikti to darīšu," teica Purgaile, komentējot iespējas pārskatīt bankas pašlikvidāciju.

Tāpat viņa arī norādīja, ka nevajag steigsimies notikumiem pa priekšu. "Šodien būs mana pirmā darba diena. Protams, šis jautājums nonāks arī manā dienaskārtībā. Tad es arī vērtēšu," minēja Purgaile.

Iepriekš Purgaile sacīja, ka viņa plāno izvērtēt lēmumu par "ABLV Bank" pašlikvidāciju.

Viņa minēja, ka ir saņemti vairāki signāli par to, ka būtu vēlreiz jāizvērtē, vai pieņemtais lēmums par bankas pašlikvidāciju bija labākais. "Ir bijuši signāli gan no [Finanšu izlūkošanas dienesta vadītājas Ilzes] Znotiņas, gan [ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas tīkla] FinCEN, ka ir vajadzīgs vēlreiz apskatīties, vai tas bija labākais variants. Lai es izdarītu kompetentu spriedumu, ir jāizpēta, kas bija tie cilvēki, kas šo darbu veica un kāds bija viņu kompetences līmenis," teica Purgaile.

TVNET jau vēstīja, ka, maksimālai klientu un kreditoru interešu aizstāvībai un, ņemot vērā Eiropas Centrālās bankas lēmumu par likvidācijas procesa sākšanu, "ABLV Bank" akcionāri ārkārtas sapulcē 2018.gada 26.februārī nolēma pašlikvidēties, savukārt FKTK padome 2018.gada 12.jūnijā atļāva "ABLV Bank" sākt pieteikto pašlikvidācijas procesu. Eiropas Centrālā banka no 2018.gada 12.jūlija ir anulējusi "ABLV Bank" izsniegto licenci.

"ABLV Bank" problēmas radās pēc FinCEN 2018.gada februāra vidū paziņotā, ka tā plāno noteikt sankcijas "ABLV Bank" par naudas atmazgāšanas shēmām, kas palīdzējušas Ziemeļkorejas kodolieroču programmai, kā arī nelegālām darbībām Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā. FinCEN publiskotajā ziņojumā arī teikts, ka "ABLV Bank" vadība līdz 2017.gadam izmantojusi kukuļdošanu, lai ietekmētu amatpersonas Latvijā, cenšoties novērst pret to vērstas tiesiskas darbības un mazinātu draudus savām augsta riska darbībām. "ABLV Bank" apsūdzības ir noraidījusi, un tās advokāti ASV aicinājuši FinCEN publicēto paziņojumu atsaukt.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu