Redzes lāzerkorekcija – vai un kad ir tā vērts?

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Arvien mazāk paliek cilvēku, kuri šodienas digitālajā laikmetā var lepoties ar izcilu redzi kā ērglim. Daļa samierinās ar briļļu vai kontaktlēcu lietošanu ikdienā, bet daļa sper radikālāku soli – veic redzes lāzerkorekciju vēlmes vai nepieciešamības vadīti, ar mērķi aizmirst par brillēm un kontaktlēcām uz visiem laikiem.

Par to, kam, kādēļ un kad būtu vērts veikt redzes lāzerkorekciju, stāsta Dr. Lūkina acu klīnikas dibinātājs un vadošais acu ķirurgs – dr. Fēlikss Lūkins – acu ķirurgs ar vairāk nekā 15 gadu pieredzi redzes lāzerkorekcijā.

Dr.Lūkina acu klīnika Rīgā jau vairāk nekā 15 gadus specializējas tieši redzes lāzerkorekcijā, šajā laikā veikusi vairāk nekā 20 000 LASIK operācijas, lepojoties ar izcili augstu veiksmes procentu – 99,7%. Klīnika Latvijā un Eiropā ir pazīstama ar ārstu profesionalitāti un individuālo un sirsnīgo pieeju katra pacienta vēlmēm un vajadzībām. Ne velti pēdējos 10 gadus klīnikā regulāri ierodas pacienti no Skandināvijas, lai koriģētu redzi ar lāzeru.

Lāzerkorekcijas iespējas

Dr. Lūkina acu klīnikā operācijas tiek veiktas cilvēkiem ar tuvredzību -14D, tālredzību +6D un astigmātismu +/- 6D – Latvijā tas ir plašākais dioptriju spektrs, kādā iespējams veikt lāzerkorekciju. Korekcija tiek veikta no 18 gadu vecuma, ar nosacījumu, ka ir stabila redze, bet augšējās vecuma robežas nav – to nosaka acu veselības stāvoklis. Pacienti bieži vien netic, ka operācija ilgst līdz 15 minūtēm, ka 1D tiek koriģēta aptuveni 1 sekundē un ka efekts pēc operācijas ir tūlītējs – par brillēm var aizmirst jau operācijas dienā, neatkarīgi no tā, cik slikta redze ir bijusi pirms tam. Arī ar -8D redzi uzreiz pēc operācijas var saskatīt sienas pulksteni. 

Pārsvarā cilvēki paši pieņem lēmumu veikt lāzerkorekciju, tomēr ir gadījumi, kad tā ir īpaši ieteicama. Tiem, kam starp acīm ir liela dioptriju starpība, piemēram, -2D un -5D, lāzerkorekcija būtu jāveic pēc iespējas ātrāk, citādi vājākā acs laika gaitā var attīstīties par t.s. slinko aci, un šajā gadījumā, visticamāk, vairs nebūs iespējams koriģēt redzi šajā acī uz 100% vai 120%.

Vairumā gadījumu ar lāzerkorekciju tiek sasniegts labāks rezultāts, nekā tas bija ar brillēm vai kontaktlēcām, jo ar lāzeru korekcija notiek audu līmenī.

Kā zināt, ka rezultāts pēc korekcijas būs izcils

Neviena klīnika Latvijā (un pasaulē) nevar garantēt operācijas rezultātu; ja tā notiek, tam būtu jāvērš īpaša uzmanība. Redzes lāzerkorekcijas rezultātu ietekmē trīs ļoti svarīgi posmi – pirmsoperācijas atlase, operācijas gaita un pēcoperācijas aprūpe. Jāņem vērā, ka ne visiem, kas atnāk uz pirmsoperācijas izmeklējumu, tiek rekomendēts uzreiz veikt operāciju. Tie, kas cītīgi googlē, ārzemju medijos var atrast informāciju arī par komplikācijām pēc lāzerkorekcijas, bet tas, kam lasot ne vienmēr tiek pievērsta uzmanība, – komplikācijas pārsvarā rodas tad, kad operācijas tiek veiktas pacientiem, kuriem tās nevar veikt anatomisku vai citu iemeslu dēļ. Nepareiza pacientu atlase, nepareiza metodes izvēle, nezinoša vai vieglprātīga pēcoperācijas aprūpe – tas viss rada risku redzes lāzerkorekcijai.

Rezultāts ir izcils, kad pacients ir ilgtermiņā apmierināts, un ne visu mērķis ir 120% redze. Katram pacientam tiek meklēts individuāls risinājums korekcijai, ko ietekmē gan medicīniskie rādītāji, gan dzīves ritms. Tādēļ ļoti lielu lomu ieņem pirmsoperācijas izmeklējums un speciālistu kompetence, kuri, balstoties uz pieredzi un zināšanām, spēj prognozēt efektīvākos risinājumus.

Kā ķirurgs Dr. Fēlikss Lūkins ir stāstījis: "Jau vairāk kā 15 gadus es veicu redzes korekcijas operācijas un nevarētu teikt, ka 15 gadu laikā atkārtotu vienu un to pašu. Pirmkārt, laika gaitā ir mainījušās tehnoloģijas un metodes, un arī šobrīd tās ir vairākas, un, otrkārt, pacienti ir ļoti dažādi. Operācijas gaitu un rezultātu ietekmē gan pacientu medicīniskie rādītāji, gan apzinātā un neapzinātā emocionalitāte un rīcība operācijas laikā. Katrs pacients, vairāk vai mazāk, bet uztraucas, jo katram tā ir pirmreizēja pieredze, bet, ja mēs vēlamies sasniegt labāko rezultātu, ir nepieciešams miers un uzticība. Gadu laikā esam apguvuši arī tehnikas, kā pacientiem maksimāli atvieglot operāciju un kādam varbūt pat padarīt aizraujošu. Katrs pacients, tāpat kā operācija, ir unikāls. Galvenais, lai tā katram sniedz maksimāli labāko rezultātu."

Tehnoloģijas un metodes

Dr. Lūkina acu klīnika ir viena no pirmajām Eiropā, kas kopš 2008.gada sāka izmantot 500Hz lāzeru (ātrāks lāzera darbības laiks), un laika gaitā ir izmēģinātas arī dažādas metodes, tādēļ, kas šodien citiem ir inovācija, tas šajā klīnikā ir rutīna jau daudzus gadus. Šobrīd tiek izmantots Wavelight EX500 lāzers, kas joprojām tiek vērtēts kā viens no labākajiem tirgū pieejamajiem lāzeriem pēc savām iespējām individualizēt katru operāciju, veikt individualizētu ablāciju, sekot acs kustībām, veikt tiešsaistes radzenes biezuma mērījumus, kas būtiski mazina pēcoperācijas komplikāciju risku.

Klīnikā iespējams veikt EXTRA SAVER LASIK (949,-), SMART LASIK (1390,-) un TRANS-EPI LASIK (1980,-) operācijas. Pirmās divas ir t.s. ''vāciņa'' metodes – vispopulārākās un pacientiem patīkamākās ātrā pēcoperācijas perioda dēļ, jo nākamajā dienā jau var atsākt aktīvo ikdienu. Trans-epi lasik tiek veikta tiem pacientiem, kam nav iespējama kāda no pirmajām divām, jo šajā gadījumā netiek veidots “vāciņš”, bet gan ar lāzeru noņemts virsējais epitēlija slānis un tikai tad veikta korekcija ar lāzeru. Tā kā epitēlijs pilnībā ataug vidēji 3-5 dienu laikā, tad pirmās dienas pacientiem ir nedaudz grūtākas salīdzinājumā ar pirmajām divām metodēm, bet rezultāts ir izcils. Vairāk par metodēm var lasīt šeit.

Jāņem vērā, ka 2008.–2009. gadā klīnikā tika veiktas arī FEMTO LASIK redzes korekcijas operācijas, un tika veikts arī pētījums par FEMTO LASIK un LASIK pacientiem pēc redzes korekcijas operācijām. Klīnikas pieredze rāda, ka Latvijas tirgū FEMTO LASIK priekšrocības neattaisno tā izmaksas, tādēļ šobrīd tās netiek piedāvātas.

Apsverot redzes lāzerkorekciju, ir ļoti svarīgi izvērtēt, vai šī metode būs ilgtermiņā efektīva. Ne visas jaunākās metodes sniedz iespēju veikt atkārtotu operāciju gadījumā, ja redze tomēr pasliktinās, piemēram, pēc 10 vai 15 gadiem. Šāda nākotne gan neskar Dr. Lūkina acu klīnikas pacientus, jo klīnikā lietotās metodes pieļauj atkārtotas operācijas iespējamību, un pacientiem nav jābaidās par tālu nākotni.
 

Kas noved līdz lēmumam par redzes lāzerkorekciju

Populārākais iemesls redzes lāzerkorekcijai ir briļļu vai kontaktlēcu nepanesamība. Briļļu lietotājiem tā ir praktiska, jo ar brillēm ir ierobežotas iespējas aktīvi dzīvot un sportot, un tās prasa īpašu rūpību – neaizmirst, nesaplēst, nesaskrāpēt, cīnīties ar svīšanu, jaunu pasūtīšana utt. Kontaktlēcu lietotājiem nepanesamība visbiežāk kļūst medicīniska. Pēc ilgstošas kontaktlēcu lietošanas agri vai vēlu, bet sākas komplikācijas – konjunktivīti, sausums, graušana, miglošanās, mikrotraumas, asinsvadu ieaugšana u.c., kas var novest arī līdz nopietnākām saslimšanām. Jaunākie pētījumi liecina, ka lāzerkorekcija dzīves griezumā ir 9 reizes drošāka par kontaktlēcu lietošanu.

Citāda grupa ir cilvēki, parasti vecumā pēc 50 gadiem, kam parādās brilles lasīšanai un vienlaicīgi brilles tālumam, tātad – divas brilles ikdienā. Tad ir jāpieņem lēmums, vai ikdienā visu laiku nēsāt līdzi divas brilles, vai uztaisīt vienas brilles ar īpašiem stikliem, kas ir finansiāli daudz dārgākas, vai veikt lāzerkorekciju – izkoriģēt redzi tālumā un palikt pie vājākām brillēm lasīšanai. Pēdējie gadi rāda, ka arvien biežāk cilvēki izvēlas pēdējo variantu.

Protams, ir daļa cilvēku, kas seko jaunākajām tendencēm un spontāni pieņem lēmumu maksimāli atvieglot savu ikdienu. Redzes lāzerkorekcija ir kā kosmētiskā operācijā acīm – tā nav veselībai obligāta nepieciešamība, bet sniedz iespēju dzīvot daudz ērtāku dzīvi. Ļoti daudzi seko ģimenes vai draugu piemēram – redzot, cik viegli paiet pēcoperācijas periods un cik labs rezultāts ir pēc korekcijas, notic un nolemj paši to veikt. Vēl tas ir aktuāli sportistiem, skolotājiem, jaunajām māmiņām, kuras joprojām bieži vien dzīvo mītos, ka lāzerkorekciju nedrīkst veikt pirms dzemdībām. Par izplatītākajiem mītiem par lāzerkorekciju varat uzzināt šajā 2019.g. live intervijā.

Galvenais ir nebaidīties, un pietiek tikai atnākt uz pirmsoperācijas izmeklējumu, lai noskaidrotu, vai operāciju vispār ir iespējams veikt, un, ja jā, tad ar kādām metodēm un kādu rezultātu var sasniegt. Tālāk jau katrs var ļauties pārdomām, vai lāzerkorekcija var mainīt dzīvi, vai tomēr turpināt lietot brilles vai kontaktlēcas. Uzzināt vairāk vai pieteikties uz konsultāciju var www.acuklinika.lv, 67 288 180 un sekojot Dr. Lūkina acu klīnikas Facebook, Instagram un Youtube kontiem.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu