Latvijas Banka pavasarī izlaidīs Latgales podniecībai veltītu divu eiro piemiņas monētu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere / LETA

Latvijas Banka pavasarī plāno izlaist Latgales podniecībai veltītu divu eiro piemiņas monētu "Latgales keramika", aģentūra LETA uzzināja Latvijas Bankā.

Monētas nacionālajā pusē būs attēlots Latgalei raksturīgs keramikas veidojums - māla svečturis. Monētā būs iekalts arī uzraksts "Latgales keramika".

Plānots, ka monētas tirāža būs 400 000 eksemplāru apgrozības kvalitātē, 5000 eksemplāru "Brilliant Uncirculated" kvalitātē suvenīriesaiņojumā un 7000 eksemplāru būs pieejami apgrozības monētu komplektā.

"Tradicionālā podniecība ilgu laiku tikusi izkopta divos novados - Latgalē un Kurzemē, bet tikai Latgalē tā ir saglabājusies cauri laikiem un nodota no paaudzes paaudzē. Latgales keramika ir iekļauta Latvijas kultūras kanonā un veido vienu no spilgtākajām Latvijas tradicionālās kultūras zīmēm," skaidroja Latvijas Bankā.

Monētas nacionālās puses grafiskā dizaina autore ir māksliniece Gundega Rancāne, savukārt plastiskā veidojuma autors ir Jānis Strupulis.

Latvijas Banka šobrīd ir izsludinājusi konkursu monētas izgatavošanai, kurā interesenti var pieteikties līdz 2019.gada 14.novembrim, liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā. Prognozētā līgumcena ir 60 000 eiro.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka šogad septembrī Latvijas Banka laida apgrozībā divu eiro piemiņas monētas "Uzlecošā saule", kuras tirāža bija 300 000 eksemplāru, un tās pašas dienas vakarā monētas apmaiņai Latvijas Bankas kasēs beidzās. "Interese izrādījās daudz lielāka par gaidīto," atzina Latvijas Bankā, piebilstot, ka Latvijas Bankas kasēs gan bija pieejami vien 115 000 monētu no kopējās tirāžas.

"Ņemot vērā negaidīti lielo pieprasījumu pēc monētas "Uzlecošā saule" un atkarībā no katras monētas dizaina un tēmas, tiks apsvērta iespēja nākamajām monētām noteikt lielāku tirāžu apgrozības kvalitātē, lai monētu pietiktu visiem interesentiem," aģentūrai LETA atzina Latvijas Bankā, piebilstot, ka iepriekš piemiņas monētu tirāžas apgrozības kvalitātē bija 500 000 eksemplāru un tās bija pieejamas apmaiņai kasēs vismaz gadu.

Katru gadu ikviena eirozonas valsts var izlaist divas divu eiro piemiņas monētas, kas veltītas valsts, Eiropas vai pasaules nozīmes notikumiem. Papildus tam visas eiro zonas valstis kopā var izlaist vēl vienu divu eiro monētu kādas kopējas Eiropas Savienības valstu tēmas ietvaros. Piemiņas monētām ir tādas pašas iezīmes kā parastajām divu eiro apgrozības monētām, bet pusē ar attiecīgās valsts veidoto simboliku uz tām attēlots piemiņas motīvs.

Latvijā pirmā īpašā dizaina divu eiro piemiņas monēta, kuru Latvijas Banka laida apgrozībā 2014.gadā, veltīta Rīgai - uz monētas attēlota Vecrīgas panorāma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu