Kad raduraksti palīdz: Putina radinieks ar 1,2 miljardu dolāru vērtiem īpašumiem (28)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX, TVNET

Krievijas prezidenta Vladimira Putina māsīcas dēls Mihails Šelomovs, izrādās, ir ļoti “veiksmīgs” uzņēmējs – kā noskaidrojies izdevuma “Projekt” veiktajā pētījumā, 51 gadu vecajam Šelomovam pieder 1,25 miljardus ASV dolāru vērti īpašumi.

Šelomovs kontrolē uzņēmumu “Akcept”, kam pieder apdrošināšanas kompānijas “Sogaz” un bankas “Rossija” akcijas, vēsta Krievijas medijs “Doždj”.

Intervijā Krievijas laikrakstam “Novaja gazeta” Šelomovs uzsvēris, ka “Akcept” esot viņa privātais projekts, un Putinam ar viņa biznesu neesot pilnīgi nekāda sakara.

Tomēr kā noskaidrojis “Projekt”, Šelomova uzņēmēja karjeras straujā izaugsme sākusies 2002.gadā, kad toreizējais Putina administrācijas vadītāja vietnieks Igors Sečins palīdzējis iekārtot darbā Šelomovu Krievijas valsts kuģniecības kompānijas “Sovkomflot” Sanktpēterburgas nodaļā.

Šajā uzņēmumā Šelomova amats bijis “dažādu jautājumu speciālists”.

2003.gadā Šelomovs Sanktpēterburgā tikās ar Putinu, un drīz pēc tam viņš dibināja uzņēmumu “Akcept”.

Vēl gadu vēlāk – 2004.gadā – Krievijas valsts gāzes uzņēmums “Gazprom” pārdeva gandrīz 76% tam piederošo “Sogaz” akciju. Šīs akcijas iegādājās bankas “Rossija” meitasuzņēmums “Lirus”, kā arī Šelomovam piederošais “Akcept”.

“Akcept” sākotnēji ieguva 13,5% “Sogaz” akciju, bet vēlāk šī akciju daļa samazinājās līdz 12,5%.

Savukārt 2005.gadā, kad “Rossija” emitēja jaunas akcijas, atklātībā nonāca informācija, ka 3,9% bankas akciju pieder uzņēmumam “Akcept”.

Šelomovam ar uzņēmuma “Platinum” starpniecību pieder vēl 2,1% “Rossija” akciju.

Šobrīd “veiksmīgais” uzņēmējs kopumā kontrolē jau aptuveni 8% bankas akciju, kuru vērtība veido 100 līdz 150 miljonus dolāru.

Savukārt Šelomovam piederošo “Sogaz” akciju vērtība veido 1,1 miljardu dolāru.

Šelomovam ar “Akcept” starpniecību pieder arī nekustamā īpašuma uzņēmums “Sogaz-ņedvižemost” un 50% kapitāldaļu uzņēmumā “Igora Draiv”, kas uzbūvējis sacīkšu trasi Ļeņingradas apgabalā.

No kurienes Šelomovam radusies nauda šādu ievērojamu akciju daļu iegādei, nav zināms.

Viņš līdz 2017.gadam turpinājis strādāt uzņēmumā “Sovkomflot”, kur saņēmis salīdzinoši nelielu algu.

“Projekt” pauž viedokli, ka “Akcept” ir Putina un viņam pietuvināto personu īpašumu “pārvaldnieks”.

Līdzīgu viedokli pirms dažiem gadiem pauda arī Korupcijas un organizētās noziedzības izpētes centrs (“The Organized Crime and Corruption Reporting Project”, OCCRP) un Krievijas laikraksts “Novaja Gazeta”, kas arī bija pētījis Šelomova aktivitātes.

OCCRP un “Novaja Gazeta” pētījumā uzsvērts, ka Šelomovs ir Putinam pietuvināts cilvēks - viņam formāli pieder Putina aktīvi.

“Doždj” iepriekš arī vēstīja, ka “veiksmīgais” kapitāldaļu turētājs dzīvojot visai pieticīgā namā ciematā pie Sanktpēterburgas. Viņam arī pieder māja Tveras apgabalā.

Komentāri (28)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu