Cilvēka smadzenes atpazīst skaņdarbu jau pirmajās 100 milisekundēs (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Sieviete klausās mūziku.
Sieviete klausās mūziku. Foto: unsplash.com

Jaunā pētījumā, kurā tika iesaistīti 22 cilvēki, zinātnieki dalībniekiem lika klausīties par sekundi īsākus dziesmas fragmentus. Pētījuma rezultāti zinātniekus pamatīgi pārsteidza.

Londonas Universitātes koledžas zinātnieki 10 pētījuma dalībniekiem atskaņoja dažādu viņiem pazīstamu, šķietami pazīstamu vai nedzirdētu dziesmu fragmentus. Pārējie 12 dalībnieki nevienu no šīm dziesmām nezināja un kalpoja kā kontroles grupa.

Pētnieki vēroja, kā uzvedās pētījuma dalībnieku acu zīlītes, kad viņiem atskaņoja skaņdarbus, jo acis ataino noteiktus smadzeņu procesus. Starp 100 un 300 milisekundēm, atskaņojot dalībniekiem pazīstamo dziesmu, viņu acu zīlītes paplašinājās, kas nozīmē, ka smadzeņu daļā, kas atbild par atmiņu, norisinājās aktivitāte.

Izpētot, kā smadzenes apstrādā pazīstamus stimulus, pētnieki beigās cer labāk saprast, kas norisinās smadzenēs demences vai Alcheimera slimības laikā. Cilvēki ar tāda veida neirodeģeneratīvajiem stāvokļiem bieži vien spēj atpazīt mūziku, neskatoties uz atmiņas zudumu attiecībā pret citām lietām, rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Scientific Reports”.

“Pētījums demonstrē, cik ātri smadzenes spēj atpazīt pazīstamu skaņdarbu sīkus fragmentus. Tas notiek sekundes ceturtdaļas laikā,” komentēja pētījuma vecākā autore Mērija Čeita.

Pētniece arī pastāstīja, ka komanda bija pārsteigta, ka acu zīlītes paplašinājās, vēl pirms smadzenēs norisinājās aktivitāte.

Šis pētījums ir jaunākais darbs, kurā apskatīti smadzeņu procesi, kurus izraisa mūzika. Šā gada sākumā zinātnieku komanda pētīja absolūtās dzirdes fenomenu, kad indivīds spēj identificēt noti tikpat viegli kā citi krāsu. Noskaidrojās, ka cilvēkiem ar absolūto dzirdi ir vairāk noteikta tipa pelēkās vielas smadzenēs.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu